Oprez volonteri, mine na Banovini

24.01.2021.

22:30

Autor: Dinko Kreštalica/Dnevnik/HRT

Minska polja na Banovini

Minska polja na Banovini

Foto: HTV / HRT

Hodati poljima ili uputiti se u šumu posebno je opasno na petrinjskom i glinskom području.

Hodati poljima ili uputiti se u šumu posebno je opasno na petrinjskom i glinskom području.


- Strašnik nije više problem, ključna sela koja su problematična u ovom trenutku su Gore, Glinska Poljana i ova bliža sela uz komunikaciju prema Glini, s desne strane kad gledamo zemljovidno, kaže Nikša Bogdanić, načelnik Hrvatskog centra za razminiranje.


Bogdanić kaže - u blizini kuća i infrastrukturnih objekata je sigurno, ali ne preporučuje se previše skretati s ceste, već je bilo volontera koji su lutali takvim selima. Mnogi su pomagali i u Nebojanu, Mokricama i drugim mjestima, no za mine nitko nije mario. 


- O minama nitko ništa, sve je otišlo u nekakav zaborav, samo taj potres, to nas je bacilo u bed, nitko o ničem drugom nije razmišljao, kaže Jadranka Celčić iz Mokrica.

Nikša Bogdanić

Nikša Bogdanić

Foto: HTV / HRT

Tko god planira i dalje pomagati, ići u ta područja, treba se dobro informirati, pitati lokalno stanovništvo.


- Pošto smo imali ovu tešku katastrofu, ne treba nam još i ovo da bi netko sa strane nastradao, a da nema za tim potrebe, poručuje Tomislav Mitar, predsjednik Mjesnog odbora Mokrice.


Bogdanić procjenjuje da neće biti velike minske opasnosti za ljude koji se budu kretali prometnicama, asfaltiranim putevima.


Na mobilnoj aplikaciji "Potres 2020" također se nalaze karte minski sumnjivog područja. A na skrivenu opasnost od mina upozorava i Crveni križ. Kažu, i kod njih se može saznati kuda se i kako kretati.


- Smatramo da je stvarno jako bitno da se upravo o ovoj temi priča jer i dalje postoje osobe koje dolaze na područje samoorganizirano, a možda nisu svjesni te opasnosti, ističe Tanja Marinković iz Hrvatskog Crvenog križa.


Iz Centra za razminiranje najavljuju da će pregledati ploče s upozorenjem na minsku opasnost, jer neke su u potresu vjerojatno pale i više nisu vidljive. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!