18:55 / 05.02.2019.

Autor: Silvana Skočajić/HRT

Opreza nikad dosta - lažne novčanice u opticaju

-

-

Foto: - / -

Praksa je pokazala, kada je riječ o krivotvorenim novčanicama kune su uvijek lošije kvalitete od eura.
Iako je prošle godine gotovo udvostručen broj otkrivenih krivotvorenih kuna i eura, u Hrvatskoj narodnoj banci kažu da nema razloga za paniku jer to znači da je na milijun primjeraka originalnih novčanica evidentirano manje od jedne krivotvorene kune. No ipak upozoravaju - opreza nikad dosta.

Uobičajena jutarnja gužva u jednom od kafića u Požegi. Goste treba brzo poslužiti i naplatiti im uslugu, a u brzini se potkrade i lažna novčanica.

- Prije dvije godine kad su moji dečki dobili apoen od 200 kuna koji smo sumnjali da je krivotvoren što se na kraju utvrdilo da je, rekao je vlasnik ugostiteljskog objekta Bolte Željko Sliško.

Od tada više paze, a pomaže im i moderna tehnologija.

- Štitimo se evo s UV lampom koju imamo u objektu koja prepoznaje bar zlatnu nit i prepoznaje i one male listiće koji se pokazuju na novčanici što krivotvorena nije imala, kaže vlasnik.

A lažne novčanice od 200 i 500 kuna, koje su se prošle godine pojavile na sjeverozapadu Hrvatske, lako su prepoznate. 

Praksa je pokazala, kada je riječ o krivotvorenim novčanicama kune su uvijek lošije kvalitete od eura.

A oni koji plasiraju lažni novac prije će to učiniti u mračnom kafiću nego u banci.

On za to koristi mjesta gdje je veći obrt kako ljudi, gdje su veće gužve, gdje se puno brže mora naplaćivati, gdje je veći obrtaj samoga novca.

I zato je uvijek bolje novčanicu pogledati i osjetiti pod prstima kako poslije ne bi bilo problema.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!