21:19 / 13.08.2020.

Autor: Morana Baričević/HRT

Opreza od pedofila na plažama nikad dosta

-

-

Foto: - / -

Upozorenje je to i mladima - predatori stalno vrebaju i ne biraju priliku.
Djecu uvijek moramo štititi, a pogotovo ljeti kada vrebaju pedofili. Pokazao je to i prošlotjedni slučaj u Dubrovniku gdje je uhićen 43-godišnji Španjolac zbog napastovanja dječaka adolescentske dobi na jednoj hotelskoj plaži. Upozorenje je to i mladima - predatori stalno vrebaju i ne biraju priliku.

Zrinka je majka dvoipolgodišnjih blizanaca. Svakodnevno s njima provodi vrijeme na plaži.

- Osjećam se sigurno, a možda ne bih trebala jer mi ovdje živimo u uvjerenju da smo jedna pitoma sredina i da se takve stvari nama ne događaju, kaže Zrinka Njirić.

Na širem dubrovačkom području, na sreću, nisu česti slučajevi neprimjerenog ponašanja prema djeci. U posljednjih 5 godina - 4 prijave i sve su razriješene.

- U dva slučaja radilo se o neprimjerenom diranju, dakle o bludnim radnjama, dok se u 2 slučaja radilo o neprimjerenom snimanju odnosno fotografiranju djece mlađe od 15 godina, objasnila je glasnogovornica PU dubrovačko-neretvanske Andrijana Biskup.

No, i jedan je slučaj - previše, stoga opreza nikad dosta.

- Zato je važno da roditelji budu tu uvijek blizu kako bismo, ako se dogodi takav slučaj da netko snima dijete, da ne bi uhvatio samo dijete u svom kadru nego da uvijek tu bude i odrasla osoba, ističe Maja Hatvalić Capurso, psihologinja u Poliklinici za zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladih, OB Dubrovnik.

Ali predatori vrebaju i djecu adolescentske dobi koja najčešće na plažu idu s prijateljima.

- Ako netko zaista osjeća seksualno uzbuđenje prema djeci, bez obzira je li predpubertetske ili pubertetske dobi, on će znati prići djeci. Znači, to nije osoba koja svojim izgledom straši dijete, to je osoba koja izgleda lijepo, uglađeno, koja se zanima za dječje teme, dodaje psihologinja.

U tom slučaju, psiholozi ističu, ključan je razgovor s djecom. Ne trebaju osjećati strah, ali ih moramo podučiti na budu na oprezu. S tim se slaže i Zrinka s početka naše priče.

- Mislim da nikad nije prerano početi s djecom razgovarati o takvim stvarima i postaviti im neke njihove osobne granice, da znaju koji je njihov osobni prostor u koji im ne smije nitko ulazit, smatra Zrinka Njirić.

Prema svemu sudeći, 43-godišnji je Španjolac na dubrovačkoj plaži upravo to učinio. Osumnjičen za spolnu zlouporabu djeteta mlađeg od 15 godina sada se nalazi u jednomjesečnom istražnom zatvoru.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!