22:09 / 04.06.2019.

Autor: Nataša Ban/E.L.S./HRT

Oprezno s ugovorima o uzdržavanju!

-

-

Foto: - / -

Nakon potpisivanja ugovora o dosmrtnom uzdržavanju obitelj, prijatelji i susjedi znaju razočarati stare i nemoćne ljude koji od srama i straha skrivaju svoju situaciju.
Osobe starije od 65 godina često su žrtve prijevara pri potpisivanju ugovora o dosmrtnom uzdržavanju. Često se dogodi da potpišu ugovor pa ostanu bez svega jer ni sami ne znaju koja su njihova prava, a nerijetko ne znaju ni razliku između dva najčešća ugovora o uzdržavanju - dosmrtnog i doživotnog...

-
Sklopio sam sa sinom ugovor o dosmrtnom uzdržavanju. Pa je odmah moju kuću prenio na sebe. Onda je naš sin poginuo u prometnoj nesreći i već nakon par mjeseci snaha je zatražila da iselimo iz svoje kuće - priča naš sugovornik.

Nakon potpisivanja ugovora o dosmrtnom uzdržavanju obitelj, prijatelji i susjedi znaju razočarati stare i nemoćne ljude koji od srama i straha skrivaju svoju situaciju.

Prema istraživanju Ureda pučke pravobraniteljice, samo četvrtina ispitanika starije dobi zna točnu razliku između dvaju ugovora.

Ponovimo: ugovorom o doživotnom uzdržavanju imovina prelazi na uzdržavatelja nakon smrti bivšeg vlasnika. Onim o dosmrtnom uzdržavanju imovina se prenosi na novog vlasnika odmah nakon potpisivanja ugovora.

- Država mora preuzeti odgovornost za situacije koje su namjerno prijevarne pa ako je sudski raskid ugovora jedini mehanizam nakon što je ugovor sklopljen, tada ti postupci moraju uvažavati činjenicu da se radi o osobama starije životne dobi koji su u izuzetno ranjivoj situaciji - tvrdi pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

Ravnateljicu zagrebačkog Centra za socijalnu skrb Tatjanu Brozić Perić uvijek zgroze ugovori na kojima piše samo - ja tebe uzdržavam, ti meni daješ nekretninu. Treba, ističe, predvidjeti baš sve.

- Ti ugovori imaju određenu formu koja mora biti, a sve ostalo se može dodati. Napišite te obaveze maksimalno. Napišite, sve slučajeve predvidite. Predvidite ako završite u bolnici, ako završite, ne znam, na hitnoj - savjetuje.

Pouka bi bila - prije potpisivanja ugovora raspitajte se, tražite savjet pravnika ili Centra za socijalnu skrb, upišite sve u ugovor. Ne vjerujte naslijepo. Pa ni najbližoj obitelji - upozoravaju stručnjaci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!