16:10 / 05.03.2020.

Autor: M.Š./Hina

Oproštaj od novinara i fotografa Hrvoja Žučka

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Kolege, prijatelji i obitelj oprostili su se u četvrtak na komemoraciji od novinara i fotografa Hrvoja Žučka.
Kolege, prijatelji i obitelj oprostili su se u četvrtak na komemoraciji od novinara i fotografa Hrvoja Žučka (62), koji je preminuo u ponedjeljak nakon dugotrajne borbe s teškom bolešću. 

- Hvala mu za sve što je napravio u našoj profesiji. Njegov životni put, njegova životna borba mogu biti primjer mnogima od nas, onima koji su ga poznavali, radili s njime i onima koji na njegovom primjeru mogu puno naučiti, i kako, prije svega, biti čovjek u svemu ovome, istaknuo je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko na komemoraciji u HND-u.

U ime HND-a i svoje osobno ime izrazio je sućut ožalošćenoj obitelji, prijateljima i kolegama. 

Rekao je da je Hrvoje Žučko stalno bio u potrazi za novim profesionalnim izazovima.

Dodao je da novinari često misle da su važniji od fotoreportera i snimatelja, ali i da je to nepravedno i pogrešno.

- Naš tekst ništa ne vrijedi bez dobre fotografije, bez dobre televizijske snimke. To je sastavni dio našeg posla i to je ono što daje život našem poslu. A Hrvoje je bio u jednoj osobi i fotograf, i novinar, i sve, poručio je.

Suradnje i prijateljstva sa Žučkom prisjetila se i ravnateljica Hine Branka Gabriela Vojvodić.

- Kad sam ga upoznala, već je bio bolestan. Istodobno je bio jedan od najzdravijih ljudi koje sam upoznala u životu. Ta njegova dijagnoza došla je u moj život u paketu s njegovom radošću i s načinom na koji je o svemu tome pričao, rekla je Vojvodić, dodavši da bolest nije imala kontrolu nad njegovim životom.

Opisala ga je kao blagu i nježnu osobu te istaknula da se nikad nije prestao veseliti moru, šetnjama, obitelji i poslu. Vijest o njegovoj smrti u Hini je izazvala mnogo suza, rekla je. 

Na komemoraciji su svirale pjesme koju je sam zaželio - "The Thrill is Gone" B.B. Kinga i "Autumn Leaves" Erica Claptona.

Žučko je diplomirao sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a paralelno je završio i studij novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Još kao gimnazijalac i student objavljivao je fotografije i tekstove u omladinskim i studentskim glasilima.

Od 1985. radi kao novinar na tadašnjem Radio Zagrebu, a kasnije na Radio Sljemenu i Hrvatskom radiju te televiziji Z3. Paralelelno s radom na radiju pisao je i fotografirao za Start, Studio, Vikend i Večernji list. 

Žučko je bio prvi glavni i odgovorni urednik Foto agencije Hine (FAH) od veljače 1993. do kraja ožujka 1995., nakon čega radi u Europa press holdingu kao urednik fotografije u izdanjima Arena, Gloria, Mila.

U foto redakciju Hine se vraća 2003. gdje prvo radi kao urednik redakcije, a nakon toga kao urednik u foto desku.

Žučko je bio vanjski suradnik na kolegiju Foto novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i član Hrvatskog novinarskog društva.

Posljednji ispraćaj održao se u četvrtak na Krematoriju zagrebačkog Mirogoja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!