16:14 / 08.05.2020.

Autor: Regionalni dnevnik/Dnevnik/IMS/HRT

Oproštaj od poginulih pilota, istraga u tijeku

-

-

Foto: - / -

Dok se istražuju sve okolnosti pada vojnog školskog aviona, Hrvatska se oprašta od dvojice tragično stradalih pilota.
Dok se istražuju sve okolnosti pada vojnog školskog aviona, Hrvatska se oprašta od dvojice tragično stradalih pilota, natporučnika Marka Novkovića i poručnika Luke Jagatića, polaznika letačke selekcijske obuke. Od njih se s posebnim osjećajima opraštaju i kolege iz Zrakoplovne baze Zemunik u koju su dopremljeni ostaci zrakoplova. U MORH-u je otvorena knjiga žalosti.

● Piloti poginuli u padu zrakoplova 
Ministar Krstičević i načelnik Hranj upisali se u Knjige žalosti
Plenković prihvatio ostavku Krstičevića 
Milanović o ministru Krstičeviću: To su jako delikatne stvari

- Natporučnik Novković stvorio je karijeru i Krilima Oluje. Od svog imena je stvorio brend. On je jedan vrhunski čovjek. Mladi poručnik Jagatić kad je došao, sjećam se, baš na ovoj stajanci sam ih doveo osobno pokazati im avione i helikoptere, prisjeća se pukovnik Boris Panić, načelnik stožera 93. krila.

- Bio sam nazočan na analizi ovog naraštaja polaznika obuke gdje je poručnik Luka Jagatić istaknut kao jedan od boljih polaznika i svakako prepoznat kao potencijal u budućnosti HRZ-a. Za natporučnika mogu reći da smo se duže poznavali, bio je iznimno motiviran, kaže brigadir Željko Ninić, zapovjednik 93. krila.Istraga o padu aviona je u tijeku

Vojni i civilni istražitelji pokušavaju utvrditi svaki detalj koji je doveo do tragedije. Zrakoplov je prebačen u bazu na Zemuniku, gdje će se provesti dodatna vještačenja. Zrakoplov Zlin nema klasičnu crnu kutiju, pa će utvrđivanje uzroka tragedije najvjerojatnije potrajati. Iz Zemunika se javila naša reporterka Kristina Tartaro- Avion je prilično uništen, ne znam hoćemo li uspjeti izvući neke materijale, ali imamo zapis kontrole leta i sve će snimke biti izuzete, dostavljene i analizirane, kazao je zamjenik županijskog državnog odvjetnika Duško Berović.- Let je proveden u planiranoj zoni, u planiranim visinama, sukladno planu rada. Posada je apsolutno bila pripremljena za let a zrakoplov je pregledan i ispravan. Zona je bila akrobatska, ali mnogi laici koji su bili očevici ne mogu procijeniti o čemu se radi, izjavio je pukovnik operativnog odsjeka Zapovjedništva 93. zrakoplovne baze HRZ-a Damir Barišić. Dodao je kako je bilo za očekivati brujanje motora i promjena visine jer se radilo o vježbi na 800 do 2000 metara visine.Trenažni zrakoplov HRZ-a Zlin pao je jučer poslijepodne u Biljanima Donjim pokraj Zemunika, tijekom redovitog trenažnog leta.

Natporučnik Marko Novković, pilot HRZ-a i član akrogrupe Krila Oluje, rođen je 1989. u Melbournu u Australiji. Radio je kao nastavnik letenja i demo pilot na avionu Pilatus PC-9M u 392. Eskadrili aviona, 93. krila HRZ-a. Tijekom svoje letačke karijere na avionima Pilatus PC-9M i Z242L ostvario je oko 800 sati naleta. Za svoj rad hvaljen je i ocjenjivan najboljim ocjenama.

Poručnik Luka Jagatić pripadnik je Hrvatske vojske od 2019. Rođen je 1995. godine u Peskovcu, gdje je i živio. Na Hrvatskom vojnom učilištu završio je studij vojnog inženjerstva i dobio čin poručnika. Od rujna 2019. nalazio se na selekcijskom letenju kao kandidat 7. naraštaja kandidata za vojne pilote iz sustava. Nakon uspješno završenog selekcijskog letenja položio je teorijski dio obuke te započeo temeljno letenje na avionu Zlin 242L početkom ožujka 2020.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!