11:20 / 03.05.2019.

Autor: Ruža Ištuk/HRT

Opstruira li se provođenje Zakona o zdravstvenoj zaštiti?

-

-

Foto: - / -

Prošlo je pola godina od donošenja Zakona o zdravstvenoj zaštiti, a ne provodi se, kažu liječnici obiteljske medicine. Prozivaju grad Zagreb i županije jer još ne znaju koliki će zakup plaćati i komu će biti odobreno sklapanje ugovornog odnosa s HZZO-om.
Prošlo je pola godina od donošenja Zakona o zdravstvenoj zaštiti, a ne provodi se, kažu liječnici obiteljske medicine. Prozivaju grad Zagreb i županije jer još ne znaju koliki će zakup plaćati i komu će biti odobreno sklapanje ugovornog odnosa s HZZO-om. Predlažu zakup u simboličnom iznosu od 1 kune jer kažu i na taj način liječnike treba poticati na ostanak u Hrvatskoj.

O tome zašto su liječnici nezadovoljni, a što o svemu kažu u županijama u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili su gosti: dr. Sanja Kljajić Grotić, Hrvatska udruga ugovornih ordinacija, Željko Kolar, krapinsko-zagorski župan i dr. Petar Strinić, liječnik obiteljske medicine Imotski.

Dr. Strinić se nakon više od 20 godina rada, kaže, nalazi pred izborom hoće li ostati raditi u Hrvatskoj ili će svoju budućnost potražiti negdje drugdje, i sve to zbog neprovođenja Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

- Ministar zdravstva je u listopadu 2018. svim županijama i Gradu Zagrebu poslao naputak da usklade svoje pravne akte sa Zakonom. Danas je 3. svibnja, a mi još nemamo startni dokument, ustvrdila je dr. Kljajić. 

Krapinsko-zagorski župan je istaknuo da je zdravstveni sustav u Hrvatskoj nakaradan i neodrživ, samo nitko o tome ne želi govoriti.

- Puno veći problem od utvrđivanja cijene zakupa je organizacija primarne zdravstvene zaštite u cjelini, posebice u manjim mjestima jer liječnika nedostaje, poručio je Kolar. Prioritet za ordinacije, kaže, trebaju imati liječnici s dužim stažem i oni koji svoje ambulante žele otvoriti u ruralnim sredinama. Cijena zakupa će, kaže, biti vrlo mala i zakonske rokove će poštovati.

Dr. Strinić poručuje županima da nisu tu da postavljaju pitanja nego da daju odgovore. Trebaju, kaže, dokazati da su nam županije uistinu potrebne.
Rok za provođenje Zakona je do kraja lipnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!