19:02 / 15.03.2019.

Autor: Dijana Kovaček/HRT

Optužbe o poslovanju Todorićeva Agrokora

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

I dok se čeka više detalja iz DORH-a, nervoza raste, a s njom i broj međusobnih optužbi o poslovanju unutar i izvan sustava Agrokora.
Proteklih dana u fokus javnosti ponovno je dospjela istraga koju DORH provodi u slučaju Agrokorovih dobavljača dok ga je vodio Ivica Todorić. Zastupnica velikih dobavljača u Agrokoru Marica Vidaković, komentirajući taj slučaj, optužila je i HNB za propuste u nadzoru banaka, ali i državu da je neredovitom naplatom koncesija i poreza nezakonito financirala Agrokor. Te riječi nisu ostale bez reakcija.

I Agrokor i mnogi njegovi dobavljači imali su porezni tretman kakav imaju svi veliki porezni obveznici, kaže ministar financija Zdravko Marić. Nikakva posebnog tretmana za Agrokror, ističe, nije bilo. Deset godina Ivica Todorić nije plaćao koncesiju za otok Smokvicu, no to je odmah riješilo, podsjeća Goran Marić, upravo njegovo Ministarstvo državne imovine. 

Nepravilnosti vezane za Agrokor pronađene su u mnogim hrvatskim bankama, podsjećaju iz HNB-a. Izdavale su mu previše kredita pa je u razdoblju od 2012. do 2016. HNB proveo 27 nadzora, naložio posebne mjere smanjenja izloženosti u 16 banaka. U dvije su čak imenovali posebne povjerenike. Rezultat je do sada bio četiri pravomoćne i dvije nepravomoćne presude bankama.

- Mi smo uočili nepravilnosti i nezakonitosti u poslovanju banaka i protiv 17 banaka smo vodili postupke, u krajnjoj liniji mi smo i svu tu dokumentaciju dali DORH-u i znamo da oni to istražuju i ako nešto budu imali, oni će vas o tome obavijestiti, kazao je guverner Boris Vujčić.

I dok se čeka više detalja iz DORH-a, nervoza raste, a s njom i broj međusobnih optužbi o poslovanju unutar i izvan sustava Agrokora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!