17:25 / 27.04.2020.

Autor: B.A./Hina

Optužena skupina koja je prokrijumčarila 65 tona duhana

Ilustracija: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Ilustracija: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Dvanaest osoba tereti se da su oštetile državni proračun za gotovo 40 milijuna kuna
Uskok je u ponedjeljak pred zagrebačkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv dvanaest osoba koje su iz Njemačke prokrijumčarile najmanje 65 tona duhana i pritom oštetile državni proračun za gotovo 40 milijuna kuna.

Uskok je izvijestio da je prvookrivljeni F. P. (48) od ožujka do listopada 2019. na području Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije, Njemačke i Slovenije povezao svojih 11 suokrivljenika radi kupovine duhana u listu u Njemačkoj i njegove prodaje na hrvatskom ilegalnom tržištu.

Prvookrivljeni je koordinirao i organizirao prijevoz duhana i njegovo krijumčarenje te istovar u Hrvatskoj, dok su ostali okrivljenici prevozili, skladištili i rezali duhan. Uz to, okrivljenici su osiguravali novac za kupnju duhana u Njemačkoj i pribavljali krivotvorenu dokumentaciju za prijevoz duhana preko slovensko-hrvatske granice, izvijestio je Uskok.

Dodaju da su za prijevoz duhana angažirani slovenski državljani Z. J. (60) i R. I. (50) kojima je F. P. (48) platio 400 eura po prijevozu, dok je nabavu duhana financirao prvookrivljeni zajedno s trojicom okrivljenika. Kupce za duhan su navodno pronalazili drugookrivljeni M. T. i devetookrivljeni D. F. (45) koji je za prijevoz duhana angažirao T. K. (44), a koji je prevozio duhan za tisuću kuna po pošiljci.

Skladištenje duhana na zagrebačkom području dogovarali su M. P. (23) i K. P. (22) s I. B. (36) koji je osigurao prostor za skladištenje za 17.000 kuna, a ujedno je s njima i istovarao duhan.

Zločinačka skupina na taj je način u Hrvatsku prokrijumčarila najmanje 65.337 kilograma duhana, do čega je 43.201 kilogram prodan na ilegalnom tržištu u Hrvatskoj. Uskok podsjeća da su u jednom navratu pokušali unos 13.292 kilograma duhana kojeg su carinici oduzeli na graničnom prijelazu Lupinjak.

Osim što su krijumčarenjem duhana oštetili proračun za gotovo 40 milijuna kuna, prodajom 43.2 tone duhana zaradili su najmanje 2,1 milijun kuna, izvijestio je Uskok koji je u optužnici predložio oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi te produljenje istražnog zatvora za jednog okrivljenika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!