Optužena skupina zbog planiranja ubojstva obitelji dvojice suparnika

19.12.2022.

15:55

Autor: V.K/Hina/HRT

Planirali ubojstvo

Planirali ubojstvo

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Uskok je podignuo optužnicu protiv sedmorice hrvatskih državljana koje tereti da su kao nositelji organiziranog kriminaliteta planirali ubojstva članova obitelji dvojice suparnika radi odmazde zbog napada i ponižavanja te ubojstvo muškarca zbog neriješenih sukoba povezanih s drogom.

Tužiteljstvo je izvijestilo da je članove sedmočlane skupine, u dobi između 26 i 45 godina, optužilo zbog pokušaja teškog ubojstva, poticanja na teško ubojstvo i nedopuštenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari, sve u sastavu zločinačkog udruženja te teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti.

Prema pisanju medija, ne meti sedmočlane zločinačke skupine, koju predvode Viktor Milaković i Leo Zdenjak, bili su članovi obitelji optuženih narkobosova Tomislava Sučića i Tomislava Sablje.

Sučić je uhićen u srpnju 2019. u akciji policije i Uskoka kodnog imena Tebra, zajedno s Tomislavom Sabljom i Đorđem Vuletićem, poznatog iz postupka protiv tzv. zločinačke organizacije.

Uskok otprije tereti Sučića i Sablju da su od 2016. do 2019. organizirali krijumčarenje 15,7 tona marihuane i 1,3 kilograma kokaina u Hrvatsku iz Albanije. Pritom su, tvrdi Uskok, njih dvojica te ostalih 18 osumnjičenika zaradili oko 85 milijuna kuna.

Napadi planirani zbog odmazde za prijašnja ponižavanja

Uskok je, ne navodeći identitete, precizirao kako 31-godišnjaka i 32-godišnjaka tereti da su od ožujka 2020. do 22. prosinca 2021. na području Zagreba i Zagrebačke županije povezali ostale optuženike i druge zasad nepoznate osobe kako bi se osvetili Sučiću i Sablji zbog napada i ponižavanja 32-godišnjaka u vrijeme dok se on nalazio u istražnom zatvoru.

Nakon što su dogovorili da će postavljanjem bombe ispred stana Sučićeve obitelji na Laništu ubiti njegovu izvanbračnu suprugu i njihovo dvoje malodobne djece, 31-godišnjak i 32-godišnjak angažirali su 26-godišnjaka da počini taj napad.

Tužiteljstvo dodaje da je 26-godišnjak za utvrđivanje točnog identiteta žrtava, nadzora njihova kretanja, kao i utvrđivanja točnog mjesta stanovanja i vremena boravka članova obitelji u stanu, angažirao drugog 31-godišnjaka i 33-godišnjaka te još neke zasad nepoznate osobe.

Uz to, prvookrivljeni 31-godišnjak je zatražio od 45-godišnjaka da osigura eksplozivne tvari koje će biti upotrijebljene u napadima, dok je trećeokrivljeni 32-godišnjak pribavio šifru ulaznih vrata zgrade u kojoj živi Sučićeva obitelj.

Precizirajući da je 45-godišnjak pribavio pet kilograma vojnog eksploziva, Uskok je nadodao da se 26-godišnjak, radi potvrđivanja identiteta žrtve, najprije susreo s izvanbračnom suprugom osobe kojoj su se htjeli osvetiti, a potom je u dva navrata i dolazio na njihovu adresu radi dodatnog utvrđivanja točnog mjesta stanovanja.

Nakon toga je 26-godišnjak ispred ulaznih vrata postavio ruksak s najmanje 500 grama vojnog eksploziva koji je aktivirao sporogorećim štapinom. U eksploziji je stan oštećen, a Sučićeva izvanbračna supruga ozlijeđena.

Težih posljedica za nju i djecu nije bilo jer se udaljila od ulaznih vrata stana nakon što je čula zvuk izgaranja štapina, istaknuo je Uskok dodajući da je u eksploziji oštećeno devet stanova na istom katu zgrade, dok su hodnici, prozori i vrata dizala u zgradi oštećeni od prvog do šestog kata, čime je prouzročena šteta od najmanje 1,1 milijun kuna.

Potom se, nadodaje Uskok, prvookrivljeni 31-godišnjak susreo s 26-godišnjakom radi pripreme napada na članove Sabljine obitelji. Pritom je 31-godišnjak zatražio od 26-godišnjaka da obiđe jednu ulicu u Zagrebu radi utvrđivanja točne adrese stanovanja, no napad nije realiziran jer je 26-godišnjak istog dana uhićen.

Nadalje, Uskok u optužnici navodi da su prvookrivljeni 31-godišnjak i drugookrivljeni 37-godišnjak dogovorili kako će ubiti još jednog muškarca zbog njegovih neriješenih odnosa i konflikata s 37-godišnjakom koji su povezani s ilegalnom trgovinom drogom.

Kako bi realizirali taj plan, 31-godišnjak i 37-godišnjak su povezali u zajedničko djelovanje 45-godišnjaka i još jednu osobu koju je 37-godišnjak angažirao da za 15.000 eura usmrti osobu s kojom je u sukobu.

Uskok: Atentator plaćen novcem i kokainom

Pritom su, ističe Uskok, 31-godišnjak i 37-godišnjak kontinuirano obilazili adresu muškarca kojeg su namjeravali ubiti, a utvrdili su i točnu lokaciju vikendice u kojoj ljetuje s obitelji. Nakon što je 37-godišnjak predao osobi angažiranoj za ubojstvo dio novca i 50 grama kokaina, 31-godišnjak je na dječjem igralištu u blizini jednog trgovačkog centra ostavio revolver koji je ta osoba istog dana i preuzela.

Međutim, napad se nije dogodio jer je prethodno angažirana osoba prije obavijestila svoju potencijalnu žrtvu da ga je za ubojstvo angažirao 37-godišnjak, zbog čega je praćena osoba odmah napustila Hrvatsku.

Potom je 37-godišnjak od angažirane osobe zatražio da vrati revolver, što je ona i učinila te ga je naknadno obavijestila o povratku žrtve u Hrvatsku nakon čega je 31-godišnjak dogovorio s 45-godišnjakom da ponovno pribavi pištolj koji je na parkiralištu trgovačkog centra predao osobi angažiranoj za usmrćenje. Ta je osoba ponovno izvijestila 37-godišnjaka da je obišla adresu stanovanja žrtve, ali da nije mogla počiniti napad jer se žrtva ne nalazi u Zagrebu.

Uskok je naglasio kako se 45-godišnjaku stavlja na teret i da je u nekretninama u Starom i Novom Čiču te Žažini držao vojnu strojnicu i automatsku pušku sa streljivom te da je zagrebačkom Županijskom sudu predložio produljenje istražnog zatvora protiv trojice okrivljenika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!