Optuženi ilegalni uvoznici skupocjenih automobila

19.09.2022.

11:49

Autor: Hina/HRT/V.G.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Uskok je podigao optužnicu protiv 13 hrvatskih državljana i tri tvrtke zbog neplaćanja poreza i carinskih davanja pri uvozu skupocjenih automobila u Hrvatsku čime je državni proračun oštećen za 3,7 milijuna kuna.

Tužiteljstvo je priopćilo da je pred zagrebačkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv 13 hrvatskih državljana starosti između 33 i 51 godine i tri tvrtke zbog zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine, krivotvorenja isprave i pomaganja u tim nedjelima.

Uskok je, ne navodeći identitete okrivljenika, precizirao kako prvookrivljenog terete da je od siječnja 2018. do 24. lipnja 2019. povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike kako bi nezakonito zaradili izbjegavanjem obračunavanja i plaćanja propisanih poreza prilikom unosa i daljnje prodaje rabljenih vozila visoke klase.

Automobile su kupovali u Njemačkoj, a potom su, pribavljali i izrađivali nevjerodostojne račune većeg broja tvrtki osnovanih u Hrvatskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Bugarskoj, lažno prikazujući promjene vlasništva nad tim vozilima.

Prilikom prodaje u Hrvatskoj krajnjim kupcima su izdavali nevjerodostojne račune okrivljenih tvrtki, kao i račune fiktivnih tzv. nestajućih tvrtki iz inozemstva u kojima nisu iskazivali PDV nego su prikazivali da je primijenjen posebni postupak oporezivanja marže, kao i da su PDV platile 'nestajuća' trgovačka društva.

Kupnju rabljenih automobila i njihov unos u Hrvatsku, krajnji su kupci dogovarali s prvookrivljenim, osnivačem i stvarnim voditeljem poslovanja okrivljenih tvrtki.

No, izdavali su im nevjerodostojne račune fiktivnih 'nestajućih' tvrtki iz Bugarske, Slovenije i Slovačke u kojima su lažno prikazivali kako je PDV prikazan i plaćen u Bugarskoj, čime su okrivljenim trgovačkim društvima omogućavali izbjegavanje plaćanja poreza u Hrvatskoj.

Po nalozima prvookrivljenog i drugih članova kriminalne grupacije, trećeokrivljeni 50-godišnjak je obavljao plaćanja s fiktivnih računa 'nestajućih' tvrtki, izrađivao i nalagao izrađivanje nevjerodostojne dokumentacije te je pronalazio i postavljao osobe iz Srbije kao fiktivne direktore 'nestajućih' društava.

Pri tome su izrađivali nevjerodostojnu dokumentaciju neistinito navodeći da su ti automobili iz Njemačke prevoženi u Bugarsku. Na taj su način, pri uvozu najmanje 35 rabljenih osobnih vozila visoke klase iz Njemačke u Hrvatsku radi daljnje prodaje, s osnove PDV-a oštetili proračun za najmanje 2,8 milijuna kuna, pri čemu je 14. okrivljena tvrtka utajila nešto više od milijun kuna PDV-a, a tvrtka pod kontrolom osmookrivljenog 51-godišnjaka 1,6 milijuna kuna. Još 115 tisuća kuna prema optužnici utajila je 15. okrivljena tvrtka.

Uz to, prvookrivljeni i ostali se terete da su se nepripadno okoristili izbjegavanjem obračunavanja i plaćanje poreznih i carinskih davanja na štetu državnog proračuna prilikom uvoza novih automobila Nissan Infiniti Q50 iz BiH u Hrvatsku radi njihove daljnje prodaje.

Prvookrivljeni se Uskokovom optužnicom tereti da je preko svoje tvrtke uvezao iz Nizozemske u BiH 98 Nissana, od kojih su njih 48 prevezli u Hrvatsku, a za koje su lažno navodili da su iz BiH bili prodani fiktivnom tzv. 'nestajućem' trgovačkom društvu iz Bugarske.

Na opisani način okrivljenici su prilikom uvoza 48 Nissana oštetili proračun za najmanje 900 tisuća kuna.

Priopćenje DORH-a možete pročitati OVDJE


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!