16:18 / 22.12.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Optužni prijedlog 35-godišnjaku zbog prosvjeda na Markovu trgu

Prosvjed na Markovu trgu 15. prosinca

Prosvjed na Markovu trgu 15. prosinca

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Zagrebačka policija podnijela je optužni prijedlog protiv 35-godišnjaka tereteći ga da je prošlu srijedu organizirao neprijavljeni prosvjed na Trgu svetog Marka i okolnim ulicama.

Utvrđeno je da je 35-godišnjak organizirao i vodio javno okupljanje bez da je to prijavio nadležnoj policijskoj upravi, ali i da nije poduzeo mjere osiguranja reda i mira zbog čega je prosvjed održani na udaljenosti manjoj od 10 metara od Hrvatskog sabora i Vlade.

Na prosvjedu je također došlo do kršenja odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprečavanja prijenosa bolesti COVID putem okupljanja.

Policija napominje da se optužni akti podnosi u svim slučajevima kada se na takvim okupljanjima utvrdi sumnja da je konkretan počinitelj ili više njih prekršio zakone o javnom okupljanju i prekršajima protiv javnog reda i mira ili eventualno Kazneni zakon.

Prosvjed nazvan Bedem ljubavi 2 održan je u 15. prosinca na Markovom trgu, sjedištu Hrvatskog sabora i Vlade, te u Ćirilometodskoj i Opatičkoj, ulicama koje okružuju Trg. 

Okupljeni su prosvjedovali protiv tog dana usvojenih izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojima se uvode kazne od 30 do 50 tisuća kuna za odgovorne osobe koje ne poštuju obvezu predočenja covid potvrda u javnopravnim tijelima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!