15:32 / 09.12.2021.

Autor: HRT/J.L.

Optužni prijedlozi zbog neprijavljenih javnih okupljanja

Illustration

Illustration

Foto: Hrvoje Jelavić / PIXSELL

Zagrebačka policija nastavlja s kriminalističkim istraživanjima nad osobama za koje se sumnja da su organizatori neprijavljenih javnih okupljanja u Zagrebu. Policijska uprava zagrebačka podnijet će optužne prijedloge protiv 42-godišnjakinje i 39-godišnjaka nadležnom prekršajnom sudu.

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke provode kriminalističko istraživanje vezano za neprijavljena javna okupljanja koja su se na prostoru Trga svetog Marka i okolnim ulicama održavala 21., 22., 24., 25. i 29. studenoga 2021. s početkom oko 17.30.

 Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je kako je 42-godišnjakinja kao fizička osoba u svojstvu organizatora organizirala javna okupljanja, a da to, u skladu s odredbama Zakona o javnom okupljanju (NN 128/99, 90/05, 139/05, 150/05, 82/11, 78/12), nije prijavila nadležnoj PU zagrebačkoj te nije poduzela mjere osiguranja reda i mira na tim javnim okupljanjima, što je kao organizatorica bila dužna učiniti, zbog čega su mirna okupljanja i javni prosvjed održavani na udaljenosti manjoj od 10 metara od objekata u kojima su smješteni Hrvatski sabor i Vlada Republike Hrvatske, odnosno 20 metara od objekta u kojem je smješten Ustavni sud.

Tijekom održavanja javnih okupljanja došlo je do kršenja Odluke o izmjenama Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprečavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja.

Protiv nje bit će podnesen optužni prijedlog nadležnom sudu zbog počinjenih prekršaja iz članka 7. stavka 1., članka 11. i članka 16. Zakona o javnom okupljanju, kažnjivo po članku 34. stavak 1.,točka 1.,2.,4., istog Zakona.

Tijekom kriminalističkih istraživanja vezanih za organiziranje neprijavljenih javnih okupljanja, potvrđena je sumnja i da je 32-godišnjak kao fizička osoba u svojstvu organizatora organizirao i vodio javno okupljanje, a koje se održalo 4. prosinca 2021. na Trgu Nikole Šubića Zrinskoga, a da to nije, u skladu s odredbama Zakona o javnom okupljanju (NN 128/99, 90/05, 139/05, 150/05, 82/11, 78/12), prijavio nadležnoj Policijskoj upravi zagrebačkoj.

Policijski službenici su 32-godišnjaku uručili obavijest da će protiv njega biti podnesen optužni prijedlog nadležnom sudu zbog počinjenog prekršaja iz članka 7. stavka 1. Zakona o javnom okupljanju, kažnjivo po članku 34. stavak 1., točka 1. istog Zakona.

U svim slučajevima kada se utvrdi osnovana sumnja da je na takvim okupljanjima konkretan počinitelj ili više njih, prekršio neke od odredbi Zakona o javnom okupljanju, Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira ili drugih prekršaja iz nadležnosti policije podnose se odgovarajući akti za sankcioniranje prekršaja sukladno Prekršajnom zakonu, dok se u slučajevima kaznenih djela za koja se progoni po službenoj dužnosti podnose kaznene prijave nadležnim državnim odvjetništvima sukladno Zakonu o kaznenom postupku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!