12:25 / 14.01.2019.

Autor: M.Š./HRT

Optužnica protiv 19 osoba: Oštetili proračun za 37 milijuna kuna

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Plaćanje fiktivnih računa prvookrivljenik je nalagao osobno i posredno preko 67-godišnjeg i 59-godišnjeg okrivljenika te je potom osigurao gotovinsko podizanje više od 178 milijuna kuna s računa društava povezanih u lancu.
USKOK je pred osječkim Županijskim sudom podignuo optužnicu protiv 19 okrivljenika koje tereti da su se udružili kako bi utajom poreza ili carine državni proračun oštetili za gotovo 37 milijuna kuna.

Prema neslužbenim informacijama, navodni organizator zločinačke organizacije je Aleksandar Vukičević, a na vrhu kriminalne piramide bili su i Marijan Novoselac te Željko Alerić.

USKOK sumnja da je Vukičević kao odgovorna osoba, odnosno stvarni voditelj poslovanja devet tvrtki, od 1. siječnja 2015. do 11. travnja 2017., na području Osijeka, Vukovara, Nijemaca, Našica, Vinkovaca, Bršadina, Borova i Palače, povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike radi pribavljanja znatne protupravne imovinske koristi neosnovanim umanjenjem osnovice PDV-a šest trgovačkih društava i jedne poljoprivredne zadruge.

U cilju realizacije plana Vukičević je navodno sam i posredno preko petorice suokrivljenika od raznih prodavatelja nabavljao robu "na crno" nakon čega je tako nabavljenu robu prodavao navedenim tvrtkama i poljoprivrednoj zadruzi.

Za kupnju i prodaju robe "na crno" okrivljenici su u ime svojih društava ispostavljali nevjerodostojne račune, u kojima su neosnovano obračunali i iskazali iznos PDV-a, nakon čega su odgovorne osobe tvrtki, kojima su ispostavljeni nevjerodostojni računi, nalagale njihovo plaćanje iako su znali da će tako trgovačkim društvima i poljoprivrednoj zadruzi biti umanjene obveze uplata dužnih davanja po osnovi PDV-a na štetu državnog proračuna.

Navodni šef organizacije potom je "osigurao daljnje transfere i izvlačenje novca i to djelomičnim podizanjem zaprimljenih sredstava u gotovini, a djelomično daljnjim transferima na račune angažiranih društava u lancu", pri čemu su, po njegovu nalogu, rađeni fiktivni računi i prateća knjigovodstvena dokumentacija, izvijestio je USKOK.

Plaćanje fiktivnih računa prvookrivljenik je nalagao osobno i posredstvom 67-godišnjeg i 59-godišnjeg okrivljenika te je potom osigurao gotovinsko podizanje više od 178 milijuna kuna s računa društava povezanih u lancu.

Tako su, prema tvrdnjama tužiteljstva, okrivljenici neosnovanim umanjenjem dužnih iznosa PDV-a, na štetu državnog proračuna, pribavili protupravnu imovinsku korist od 36,9 milijuna kuna koju su, u skladu s prethodnim dogovorom, međusobno podijelili.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!