Optužnica protiv 36 okrivljenika i tri trgovačka društva

21.07.2022.

10:37

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv 36 okrivljenika i tri trgovačka društva. 

Optužnica je podignuta zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, pomaganja u utaji poreza ili carine, pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju, sve u sastavu zločinačkog udruženja, kao i kaznenih djela pranja novca, pomaganja u pranju novca, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaje poreza ili carine i pomaganja u utaji poreza ili carine, navodi USKOK. 

Optužnicom se I. i II. okr. terete da su, od sredine 2017. do kraja 2019. godine, u Zagrebu, Velikoj Gorici i Splitu, kao odgovorne osobe ili stvarni voditelji poslovanja više trgovačkih društava među kojima je i XXXVIII. okr. trgovačko društvo, povezali u zajedničko djelovanje III. do VI. okr., a potom i VIII. do XVI. okr., odredivši kao cilj djelovanja pribavljanje nepripadne imovinske koristi za sebe i druge oštećenjem Državnog proračuna Republike Hrvatske neosnovanim umanjenjem obveze poreza na dodanu vrijednost (PDV) prilikom trgovine razne robe i usluga te neiskazivanjem ili neosnovanim iskazivanjem prava na odbitak pretporeza u prijavama PDV-a na temelju neistinitih ulaznih računa povezanih društava kojima stvarno upravljaju.

Osobno i putem angažiranih osoba, I. i II. okrivljeni su osnovali trgovačka društva formirajući lanac povezanih prijevarnih društava pri čemu je II. okrivljeni neposredno i u dogovoru s I. okrivljenim, u cilju prikrivanja vlastitog svojstva u tim društvima, angažirao VIII. do XVI. okr. i druge osobe koje su za novčanu naknadu formalno preuzimale i obnašale funkcije odgovornih osoba kako bi prividnom prodajom tih društava prikazali da ne posjeduju dokumentaciju na temelju koje bi nadležna porezna tijela mogla provesti kontrolu stvarnog poslovanja društva, navodi se među ostalim u priopćenju USKOK-a. Cijelo priopćenje pogledajte ovdje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!