09:13 / 23.10.2019.

Autor: HRT

Optužnica protiv člana "Leve supoderice"

Ilustracija, foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Ilustracija, foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Okrivljenik nije dostupan državnim tijelima Republike Hrvatske.
Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podiglo je pred Županijskim sudom u Osijeku optužnicu protiv državljanina Republike Srbije (1968.) zbog počinjenja kaznenog djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava ratnim zločinom protiv ratnog zarobljenika iz čl. 122. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske.

Okrivljenika se tereti da je 21. studenoga 1991. u Vukovaru, kao pripadnik paravojne formacije "Leva supoderica", iz prostorije na "Veleprometu" izvukao zarobljenog pripadnika I. gardijske brigade HV-a (1970.) te ga odveo u kuću u Vukovaru u kojoj se nalazilo još 15-ak naoružanih osoba s obilježjima navedene paravojne formacije. Ondje su se nad zarobljenikom iživljavali te je on trpio velike bolove zbog fizičke torture i intenzivan strah zbog prijetnji kojima je bio izložen. Nije bio likvidiran jer su ga iz prostorije, u međuvremenu, izvukli i spasili pristigli drugi pripadnici paravojne formacije "Leva supoderica".

Okrivljenik nije dostupan državnim tijelima Republike Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!