Optužnica protiv gradonačelnika Kutine i još tri osobe

09.01.2023.

12:06

Autor: HRT

Grad Kutina, fotografija 2021. godine

Grad Kutina, fotografija 2021. godine

Foto: Edina Zuko / PIXSELL

USKOK je objavio priopćenje da je nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu, podigao optužnicu protiv četiri okrivljenika (1964., 1966., 1971., 1981.) zbog počinjenja kaznenih djela podmićivanja zastupnika i trgovanja utjecajem.

Optužnicom se prvookrivljeni tereti da je od studenog 2019. do travnja 2020. godine u Kutini, kao gradonačelnik Grada Kutine, u cilju da na sjednicama Gradskog vijeća osigura dovoljan broj glasova gradskih vijećnika za donošenje Odluke o proračunu za 2020. godinu te Odluke o izmjenama i dopunama tog proračuna, s trećeokrivljenim nezavisnim vijećnikom dogovorio da će mu u zamjenu za njegov glas osigurati zaposlenje sina u trgovačkom društvu Eko Moslavina koje je u većinskom vlasništvu Kutine, a s četvrtookrivljenim oporbenim vijećnikom, ujedno i zaposlenikom Eko Moslavine, dogovorio da će mu u zamjenu za njegov glas osigurati povećanje plaće.

Nakon što su trećeokrivljeni i četvrtookrivljeni glasovali sukladno dogovoru, u cilju realizacije obećanog su prvookrivljeni - koristeći svoj službeni položaj i autoritet gradonačelnika Kutine te drugookrivljeni - koristeći autoritet vijećnika i čelnika Gradskog vijeća Kutine a ujedno i predsjednika Ogranka HSLS-a Kutina, koja stranka s HDZ-om čini koaliciju u Gradskom vijeću, nalagali direktorici Eko Moslavine da realizira zapošljavanje sina trećeokrivljenog te povećanje plaće u odnosu na četvrtookrivljenog.

Osim toga se prvookrivljenom stavlja na teret da je od srpnja 2020. do 30. travnja 2021. godine u Kutini, koristeći svoj službeni položaj i autoritet gradonačelnika te predsjednika Gradske organizacije HDZ-a, od drugookrivljenog vijećnika i predsjednika Gradskog vijeća i predsjednika Ogranka HSLS-a zatražio da, neovisno o stvarnim potrebama zapošljavanja u Eko Moslavini, kod direktorice Eko Moslavine osigura zapošljavanje osobe s čijim je ocem politički povezan.

Nakon što je drugookrivljeni pristao na traženje prvookrivljenog, koristeći svoj autoritet vijećnika i čelnika Gradskog vijeća te čelnog čovjeka Ogranka HSLS-a, direktorici Eko Moslavine i ujedno članici te stranke je naložio realizaciju dogovorenog iako nije bilo stvarne potrebe za zapošljavanjem te osobe, zbog čega ona za vrijeme trajanja ugovora nije ni radila. Zatim je prvookrivljeni, korištenjem svoga položaja i autoriteta čelnika Kutine, direktorici Eko Moslavine naložio da se istoj osobi osigura radno mjesto s boljim koeficijentom za obračun plaće, a potom i dodatno povećanje predmetnog koeficijenta, pa su zaključeni i novi ugovori o radu kojima je toj osobi neosnovano povećan koeficijent složenosti poslova te joj je omogućeno neosnovano ostvarenje svih prava na rad i iz rada kao i neosnovano povećanje osobnog dohotka.

Također je, u razdoblju od veljače do lipnja 2020. u Kutini, drugookrivljeni korištenjem svog službenog položaja i autoriteta vijećnika i predsjednika Gradskog vijeća te predsjednika Ogranka HSLS-a, nalagao direktorici Eko Moslavine i članici te stranke da osigura nastavak radnog odnosa u Eko Moslavine osobama ili članovima obitelji osoba s kojima je politički povezan ili da im osigura druga radna mjesta s većim koeficijentom za obračun plaće, iako nije bilo stvarne potrebe za nastavkom radnog odnosa tih osoba niti su ta radna mjesta prethodno bila sistematizirana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!