Optužnica protiv Zagrebačke banke

17.12.2022.

19:46

Autor: Mladen Sirovica/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Optužnica protiv Zagrebačke banke

Optužnica protiv Zagrebačke banke

Foto: Marko Lukunic / Pixsell

Veliku pozornost javnosti izazvala je optužnica koju je prije šest dana protiv Zagrebačke banke i dvoje njezinih zaposlenika podnijelo Županijsko državno odvjetništvo u Splitu. Tereti ih se da su tvrtku NITOR oštetili za više od 6 milijuna eura, zbog čega je završila u stečaju. U Zagrebačkoj banci optužnicu smatraju neutemeljenom, a sada se čeka hoće li je sudac istrage prihvatiti ili odbaciti.

Još davne 2008. počeo je građevinski projekt izgradnje 58 stanova u Splitu. Tamošnji poduzetnik Nikola Jogunica ušao je u projekt uz potporu Zagrebačke banke, no ubrzo su počeli problemi kad je banka počela mijenjati uvjete ugovora. Da bi dobio kredit, morao je prodati još neizgrađene stanove ili dati banci novac u toj vrijednosti.

- Ucjenjivački, lihvarski proizvod. Ja sam banci, da bi koristio kredit, morao unaprijed platiti 5 milijuna eura da bi mi banka pustila 3,4 milijuna eura kredita, koji je već godinu dana bio odobren, rekao je Nikola Jogunica.

Iz posla se, kaže, više nije mogao povući, jer je založio imovinu, a i Zagrebačka banka već se uknjižila na zemljište.

- Banka mi je kroz izmjene ugovornih odredbi tražila još dodatno 500.000 eura moje imovine, prisiljavala me da dam dodatno zemljište, dva dodatna stana, dodatno zemljište u Dubrovniku i dok god nije upisala te dodatne kolaterale, nije me pustila. To je bila ucjena do kraja, ističe.

U Zagrebačkoj banci ističu da su primili optužnicu, te da je smatraju neutemeljenom.

"Zagrebačka banka je još 2013. godine podnijela kaznenu prijavu protiv gospodina Jogunice radi izmjene izvornika kupoprodajnih ugovora te mijenjanja iznosa i dinamike uplata ugovorenih kupoprodajnih cijena. U tijeku je i kazneni postupak koji je po kaznenoj prijavi banke pokrenulo Državno odvjetništvo u Splitu protiv gospodina Jogunice za kazneno djelo krivotvorenja službene isprave", stoji u priopćenju Zagrebačke banke.

U prilog optužbama protiv banke, ističu iz njegova pravnog tima, idu i nalazi sudskih vještaka.

- Točno je da smo mi u ovom predmetu dobili i peto vještvo, koje je potvrdilo da je Zagrebačka banka lihvarila, rekla je Doris Košta, odvjetnički tim obitelji Jogunica.

Dugih osam godina trajao je proces od kaznene prijave, pa do podizanja optužnice.

- Meni je banka ovdje uzela osam godina života, u međuvremenu sam doživio moždani udar, doživio sam prijetnje ubojstvima, policija je istražila, neke vrlo utjecajne institucije su zloupotrijebile sustav, rekao je Nikola Jogunica.

Odštetni zahtjev obitelji Jogunica premašuje 6 milijuna eura, a neslužbeno doznajemo da optuženi djelatnici više nisu zaposlenici Zagrebačke banke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!