Optužnice protiv trojice zbog 174 kilograma kokaina

02.03.2023.

09:49

Autor: M.Š./HRT

Policijsko vozilo - ilustracija

Policijsko vozilo - ilustracija

Foto: Davor Zunic / CROPIX

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Rijeci podigao optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana (1985., 1988., 1993.) zbog počinjenja kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama te omogućavanja trošenja droga, navode. 

- Optužnicom se I. i II. okr. terete da su se, od početka kolovoza 2020. pa do 2. listopada 2020., na području Rijeke i Ekvadora, u cilju stjecanja nepripadne materijalne koristi sudjelovanjem u kontinuiranoj nabavi i daljnjoj preprodaji kokaina, međusobno povezali i udružili s više drugih za sada nepoznatih osoba radi uspostave cjelokupnog krijumčarskog lanca trgovine kokainom.

Nakon što bi nepoznate osobe na području Ekvadora osigurale nabavu većih količina kokaina visoke čistoće radi plasiranja na ilegalnom narkotržištu u zemljama Europske unije, drogu su ubacile i skrile u odabrani kontejner sa legalnim teretom koji se treba ukrcati na brod za prijevoz kontejnera na putu prema Europi, sve do iskrcajne Luke Rijeka.

Za potrebe izvlačenja droge, kao osobe od povjerenja angažirali su I. i II. okr. koje su prethodno upoznali s pozicijom u kontejneru na kojoj će se nalaziti skriveni kokain.

Potom su I. i II. okr., u okviru dogovorenog plana i sukladno uputama, osiguravali sigurno izvlačenje kokaina u Luci Rijeka, njegovu pohranu u skladištu te daljnji prijevoz.

Nakon što je kontejner s 1.080 pakiranih kutija deklarirane robe banana, u čijoj se stražnjoj oplati nalazilo skriveno 150 paketa ispunjenih s oko 174,2 kilograma kokaina visoke čistoće, prispio u luku Rijeka, I. i II. okr. su se 23. rujna 2020., vozilom trgovačkog društva iz Rijeke čiji je I. okr. zaposlenik, dovezli do ispražnjenog kontejnera ostavljenog u blizini skladišta.

S namjerom izvlačenja prethodno skrivene droge, alatom su pomaknuli metalna vrata i umetnutu limenu ploču koja je onemogućavala pristup kokainu.

No, kad su uočili da zatečeno ne odgovara izgledom i količinom paketima u kojima se trebao nalaziti kokain, udaljili su se od kontejnera. Pretragom kontejnera, provedenom 2. listopada 2020., pronađen je jedan paket u kojem se nalazio 1,1 kilogram kokaina i 32 paketa korištena kao zamjenska materija u provedenoj kontroliranoj isporuci, obavljenoj u međunarodnoj suradnji s talijanskim vlastima koje su u luci Gioia Tauro prethodno pronašle kokain u kontejneru i zaplijenile ga.

Prodajom dogovorene količine krijumčarenog kokaina od oko 174,2 kilograma na ilegalnom narkotržištu u Hrvatskoj, po cijeni od najmanje 30.000 eura po kilogramu, stekla bi se protupravna imovinska korist od najmanje 5.220.000 eura.

Nadalje se I. i II. okr. stavlja na teret da su, tijekom 2020. pa do 11. ožujka 2022., na području Primorsko-goranske županije, držali u svojem posjedu zasad neutvrđenu količinu kokaina, konoplje, MDMA i amfetamina, koju su drogu u cilju ostvarenja nepripadne materijalne koristi te radi omogućavanja konzumacije drugima, za novčani iznos predavali pronađenim kupcima ili ju davali drugima na konzumiranje.

Osim toga se III. okr. tereti da je točno neutvrđenog dana tijekom jeseni 2021. godine u Kastvu, u cilju stjecanja nepripadne materijalne koristi, u dogovoru s II. okr., na parkiralištu jednog ugostiteljskog objekta prodao kupcu manju količinu amfetamina.

USKOK je u optužnici predložio produljenje istražnog zatvora protiv dvojice okrivljenika, ističu u priopćenju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!