Optužno vijeće odbilo prijedloge obrane o izdvajanju nezakonitih dokaza

16.02.2023.

Zadnja izmjena 15:22

Autor: HRT/V.G./T.D./Hina

Županijski sud u Zagrebu

Županijski sud u Zagrebu

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbilo je prijedlog obrane da se iz spisa kao nezakoniti izdvoje dokazi u slučaju ''Po babi i stričevima'' u kojem tužiteljstvo nekoliko bivših ministara za korupciju.

Optužnicom koju je Uskok podigao krajem listopada prošle godine obuhvaćeni su bivši HDZ-ovi ministri Darko Horvat, Tomislav Tolušić i Josip Aladrović te potpredsjednik Vlade RH Boris Milošević iz SDSS-a i županjski gradonačelnik Damir Juzbašić. Nitko od petorice okrivljenika nije došao na sjednicu optužnog vijeća.

O osnovanosti optužnice protiv bivših ministara i gradonačelnika Županje optužno vijeće počelo je raspravljati nakon što je postupak protiv njih razdvojen od postupka protiv ostalih okrivljenika koji su krajem prošlog prosinca priznali krivnju i nagodili se s tužiteljstvom. Riječ je o Ani Mandac, nekadašnjoj Horvatovoj pomoćnici, osuđenoj na 11 mjeseci zatvora što joj je zamijenjeno radom za opće dobro, bivšoj ravnateljici uprave za potpomognuta područja u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Katici Mišković, uvjetno osuđenoj na devet mjeseci zatvora uz dvogodišnji rok kušnje te bivšem državnom tajniku Velimiru Žunecu osuđenom na uvjetnih 10 mjeseci uz tri godine kušnje. Njih troje teretilo se za sređivanje dodjele financijskih potpora tvrtkama koje za to nisu ispunjavale kriterije.

Reporterka HTV-a Iva Magušić-Dumančić javila se u Dnevnik u podne te rekla kako se dva bivša ministra i bivšeg potpredsjednika Vlade tereti za dodjelu potpora tvrtkama koje za takvo nešto nisu ispunjavale kriterij.

- Darka Horvata se tereti da je na taj način dodijelio više od 2,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Optužnicom su obuhvaćeni i bivši ministar Tolušić i bivši potpredsjednik Vlade Boris Milošević. Jednog se tereti da je potpore dodijelio vlastitoj vinariji, a drugi da je pogodovao tvrtkama koje su bile njemu od interesa. Iz ove istrage je proizašla i istraga vezana uz bivšeg ministra Josipa Aladrovića. Njega se tereti da je prije otprilike pet godina pogodovao prilikom dva zapošljavanja. Optužnica je podignuta prije nekoliko mjeseci, a sud danas odlučuje hoće li je prihvatiti. Optužnicu može odbaciti ili poslati na doradu. U pravilu, ovakva ročišta ne bi trebala trajati predugo, odluku suda trebali bismo znati uskoro, rekla je Magušić-Dumančić.

- Optužno vijeće je odbilo prijedloge obrane o izdvajanju nezakonitih dokaza. Sada na to obrana ima pravo žalbe pa će se o meritumu je li optužnica osnovana ili ne, odlučivati naknadno, rekao je Anto Nobilo, odvjetnik Borisa Miloševića. 

- Obrana svih optuženika tražila je izdvajanje dokaza za koje smatramo da nisu na zakonit način prikupljeni, a na kojima tužitelj temelji optužnicu. S obzirom na zakonodavno određenje, da je sjednica optužnog vijeća mjesto gdje se to mora istaknuti, ako postoji sumnja u zakonitost dokaza. U protivnom, ako se sad to ne bi istaknulo, nastupila bi prekluzija za obranu. Morali smo te argumente danas na sjednici optužnog vijeća istaknuti, naglasila je Višnja Drenški Lasan, odvjetnica Darka Horvata.

- Optužno vijeće je donijelo odluku o prijedlogu obrane da se iz spisa izdvoje kao nezakoniti određeni dokazi te je odbilo taj prijedlog. Obrana ima pravo žalbe na takvu odluku, istaknuo je Vedran Libl, zamjenik ravnateljice USKOK-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!