Optužno vijeće produljilo pritvor Franciškoviću, policija privela nekoliko istomišljenika

16.09.2022.

Zadnja izmjena 23:55

Autor: Dnevnik/V.K./HRT/Hina

Uoči početka optužnog vijeća za Franciškovića

Uoči početka optužnog vijeća za Franciškovića

Foto: Slavko Midzor / Pixsell

Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu produljilo je istražni zatvor za Marka Franciškovića zbog opasnosti od ponavljanja djela, no odgodilo je odlučivanje o osnovanosti optužnice kojom se Franciškovića tereti za javno poticanje na terorizam jer su njegovi odvjetnici zatražili izdvajanje navodno nezakonitih dokaza u optužnici. Policija je također privela šest osoba koje su pored Općinskog kaznenog suda, gdje privremeno zasjedaju neka vijeća Županijskog suda, organizirale neprijavljeni skup podrške Franciškoviću i kod njih, kako je priopćeno, pronašla preklopni nož i raspršivače s nadražujućom tvari.

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda raspravljalo je o opravdanosti optužnice protiv Franciškovića nakon što je tužiteljstvo zatražilo dodatni rok kako bi se očitovalo na prigovor obrane o nezakonitosti dokaza organizatora prosvjeda koji je optužen za javno poticanje na terorizam.

Nakon odluke o produljenju pritvora za Franciškovića, njegovi sljedbenici su se razišli, dok je Francišković odvezen u istražni zatvor u Remetinec.

Obrana je ranije upozorila da u spisu nedostaje jedan zapisnik o pretrazi pa stoga smatra da je optužnica protiv Franciškovića neosnovana.

Franciškovićev odvjetnik Zvonimir Hodak kazao je da je "optužnica odavno potvrđena", ističući da ni jedna izjava njegova branjenika nije problematična osim one da je neprijatelj u Banskim dvorima, što je nazvao metaforom. Ustvrdio je i da su prosvjed pred HDZ-om, na kojem je uhićen mladić s Molotovljevim koktelom navodno povezan s Franciškovićem, organizirali ljevičari.

Tužiteljstvo tereti i Franciškovićevu suprugu te Natka Kovačevića


Tužiteljstvo tereti Franciškovića za dva kaznena djela javnog poticana na terorizam, a njegovu suprugu Lanu i Natka Kovačevića za po jedno kazneno djelo javnog poticanja na terorizam. Svo troje tereti se da su postupali sa ciljem ozbiljnog narušavanja temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura, nezadovoljni radom tijela državne vlasti.

Francišković tereti da je od 13. studenog do 1. prosinca 2021. u više gradova istupao na neprijavljenim javnim prosvjedima protiv odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite, uvedenim radi suzbijanja pandemije covida.

Potom je izrađivao videosnimke tih istupa, namijenjenih objavljivanju na društvenim mrežama, na kojima je pozivao na mobilizaciju i napade na tjelesni integritet članova vladajućih struktura, zauzimanje javnih objekata i druge nasilne metode za smjenu demokratski izabrane vlasti te ignoriranje sredstava javnog priopćavanja.

Tužiteljstvo tereti Kovačevića da je 28. studenog 2021., zajedno s Franciškovićem, sudjelovao na neprijavljenom javnom okupljanju na kojem su pozivali građane na mobilizaciju i napade na članove državnog vrha, zauzimanje javnih objekata i druge nasilne metode za smjenu vlasti, kao i na ignoriranje sredstava javnog priopćavanja.

Također, Francišković i njegova supruga optuženi su i da su od 16. do 22. prosinca u Zagrebu i Zadru postupali zajedno i po prethodnom dogovoru u cilju ozbiljnog narušavanja osnovnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura.

Pritom je Francišković, koji je tada već bio u istražnom zatvoru, koristio pravo telefonskog kontakta sa suprugom i diktirao joj javne pozive građanima "na nasilno rušenje ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura", koje je ona potom javno objavljivala na internetu.

Sljedeća sjednica optužnog vijeća zakazana je za 7. studenoga.

Policija privela šest osoba

Policija je privela šest osoba koje su pored Općinskog kaznenog suda organizirale neprijavljeni skup podrške Franciškoviću i kod njih, kako je priopćeno, pronašla preklopni nož i raspršivače s nadražujućom tvari.


Policijska uprava zagrebačka priopćila je da se tijekom prijepodneva ispred zgrade suda okupilo više osoba s transparentima podrške Franciškoviću.


Policija je praćenjem otvorenih izvora i objava došla do saznanja da bi se zbog pružanja podrške 52-godišnjaku ili zbog nezadovoljstva odlukom suda mogao održati javni prosvjed tijekom kojeg bi moglo doći do protupravnih ponašanja sudionika.


Policijski službenici su zbog pružanja otpora tijekom primjene policijskih ovlasti u službene prostorije policije doveli ukupno šest osoba i to zbog postojanja osnova sumnje da su počinjeni prekršaji iz Zakona o javnom okupljanju, Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, Zakona o osobnoj iskaznici i Zakona o sigurnosti prometa na cestama.


Još u četvrtak navečer je preko puta zgrade Općinskog kaznenog suda na nogostupu uz ogradu Hrvatskog Vojnog učilišta uočen osobni automobil s priključenom prikolicom na čijem panou su se nalazili plakati podrške 52-godišnjaku, da bi tijekom jutra intervencijom prometnog redarstva vozilo s prikolicom bilo izmješteno zbog nepropisnog parkiranja te je izdana Obavijest o počinjenom prekršaju.


Kriminalističko istraživanje nad navedenim osobama je u tijeku, a ostali sudionici su se razišli oko 12.35 sati, rečeno je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!