Kamal nastavlja svjedočiti u aferi "veliki Agrokor'' krajem ožujka

27.02.2023.

Zadnja izmjena 17:49

Autor: HRT

Ivica Todorić

Ivica Todorić

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Financijski vještak Ismet Kamal nastavit će svjedočiti 22. ožujka nakon što je u ponedjeljak pred optužnim vijećem zagrebačkog Županijskog suda nekoliko sati govorio o svojem nalazu na kojem se temelji optužnica za izvlačenje 1,2 milijarde kuna iz koncerna Agrokor.

Kamal je u ponedjeljak ispitan pred optužnim vijećem kao svjedok, a ne kao stručnjak poljskog KPMG-a koji je potpisao knjigovodstveno-financijsko-revizorski nalaz kojeg branitelji okrivljenika smatraju nezakonitim, doznaje se na sudu.

Optužno vijeće pokušat će krajem ožujka iz trećeg pokušaja dovršiti saslušanje Kamala, nakon što je bivši vlasnik koncerna Agrokor Ivica Todorić na prošloj sjednici, održanoj početkom studenoga prošle godine, prekinuo ispitivanje zatraživši izuzeće svih nadležnih sudaca i tužitelja.

Todorić je zatražio izuzeće članova optužnog vijeća, predsjednika zagrebačkog Županijskog suda, glavne državne odvjetnice i svih zamjenika jer je sud odlučio ispitati Kamala i odbio zahtjev branitelja da se dostavi dodatna dokumentacija, no zahtjev bivšeg vlasnika Agrokora je odbijen.

Odvjetnici optuženih u aferi Agrokor duže vrijeme tvrde da je Kamalov vještački nalaz, koji je državu koštao 8,6 milijuna kuna, nezakonit, jer ga je umjesto poljskog KPMG-a izradili hrvatski vještaci koji su u sukobu interesa jer su radili za Agrokor u vrijeme izvanredne uprave.

Todorića i njegovih 14 suoptuženika optužnica tereti da su od 2006. do 2017. oštetili koncern za 1,2 milijarde kuna. Od toga je Ivici Todoriću, kako tvrdi tužiteljstvo, pribavljeno 923,6 milijuna kuna, a ostatak od oko 320 milijuna kuna nizozemskom Agrokor Investmentu BV.

O osnovanosti optužnice od 459 stranica optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda raspravlja od 2021. godine, a u međuvremenu je Visoki kazneni sud naložio novo propitivanje zakonitosti financijskog vještačenja na kojem se optužnica temelji.

Svi optuženici od početka su odbacivali sve što im tužiteljstvo stavlja na teret.

Vrhovni sud je sredinom veljače potvrdio presudu zagrebačkog Županijskog suda u tzv. slučaju mali Agrokor prema kojoj su Todorić i njegovi suradnici oslobođeni optužbe da su oštetili koncern za oko 1,25 milijuna eura.

Todorić uoči sjednice optužnog vijeća: Pobjeđujemo, bit će veselo

- Ovo nije suđenje. U ovom dijelu učestvujem, a na suđenju nisam nikad sudjelovao - tako da neću ni ovdje. Danas pobjeđujemo ma što da se dogodilo. Bit će veselo, rekao je Ivica Todorić uoči sjednice optužnog vijeća. Dodao je kako je Kamalovo vještačenje već oboreno.  

- Saslušanje ide u smjeru u kojemu je obrana i očekivala. Ismet Kamal se saslušava kao svjedok, a ne kao vještak. Dobio je upozorenje da govori istinu. Međutim, činjenica da je za Agrokor radio na projektu kupnje Merkatora je radio za Agrokor, govori da je involviran u svu dokumentaciju Agrokora i da sukob interesa nije sporan, kazao je odvjetnik Mato Matić dok je saslušanje još trajalo.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!