Horvatova pomoćnica sporazumno osuđena, bivšim ministrima razdvojen postupak

28.12.2022.

12:27

Autor: Dnevnik u podne/T.D./IMS/HRT/Hina

Ana Mandac

Ana Mandac

Foto: Borna Filic / Pixsell

Ana Mandac i dvoje bivših državnih dužnosnika iz afere ''po babi i stričevima'' priznalo je krivnju te su, nakon nagodbe s Uskokom, pravomoćno osuđeni, dok je postupak u odnosu na četvoricu bivših ministara razdvojen pa će se o osnovanosti optužnice protiv njih raspravljati naknadno.

Reporterka HTV-a Iva Magušić-Dumančić javila se u emisiju HTV-a "Studio 4" te rekla kako je ročište počelo danas u podne i trajalo otprilike 45 minuta.

- Sud je odlučio razdvojiti postupke s obzirom na tri suokrivljenika koja su priznala krivnju i dobila nagodbu. Riječ je o Ani Mandac, Katici Mišković i Velimiru Žuncu. Ana Mandac umjesto kazne zatvora dobila je rad za opće dobro, dok su ostala dva okrivljenika dobila uvjetne kazne. Odvjetnik Olujić rekao je da je riječ o postupku koji bi mogao trajati jako dugo, pa su odlučili da je ovo najbolja opcija, rekla je.

Istaknula je da se za ostalih pet okrivljenika nastavlja cijeli postupak.

- Čeka se ročište da se vidi hoće li sud potvrditi USKOK-ovu optužnicu kada je riječ o bivšim članovima Vlade. To ročište moglo bi se dogoditi sredinom ili krajem siječnja, zaključila je.

Nekadašnja pomoćnica bivšeg ministra graditeljstva Darka Horvata, Ana Mandac, osuđena je na 11 mjeseci zatvora koji su zamijenjeni radom za opće dobro, dok su bivša ravnateljica Uprave za potpomognuta područja u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU (MRRFEU) Katica Mišković i bivši državni tajnik u MRRFEU-u Velimir Žunac osuđeni uvjetno.

Mišković je osuđena na devet mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine, a Žunac na 10 mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine, doznaje Hina na zagrebačkom Županijskom sudu. Neslužbeno se doznaje da su troje optuženika priznali krivnju za sređivanje dodjele financijskih potpora tvrtkama koje za te potpore nisu ispunjavale kriterije.

Uz njih, Uskok je krajem listopada podigao optužnicu i protiv četvorice bivših ministara Darka Horvata, Borisa Miloševića, Tomislava Tolušića i Josipa Aladrovića te protiv gradonačelnika Županje Damira Juzbašića. Budući da je postupak protiv njih u srijedu razdvojen, o osnovanosti optužnice odlučivat će se nakon što se zakaže nova sjednica optužnog vijeća.

Horvata, koji je jedini u ovom slučaju bio 10 dana u istražnom zatvoru, Uskok sumnjiči da je 2018. kao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, zajedno s pomoćnicom Mandac, na poticanje suosumnjičenih nezakonito dodijelio 2,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava gospodarskim subjektima za koje je bio i osobno zainteresiran.

Uz Horvata, Mandac, Miloševića i Tolušića u tom su kraku slučaja osumnjičeni i Žunac te Katica Mišković.

Horvat prvi ministar uhićen na dužnosti

Iz Horvatova je slučaja proizašla i istraga protiv bivšeg ministra Aladrovića kojega Uskok tereti za pogodovanje prilikom dva zapošljavanja 2018. i 2019. dok je bio ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Proširenjem istrage je uz Aladrovića bio osumnjičen i Juzbašić, gradonačelnik Županje i bivši HDZ-ovac, sada nezavisni kandidat kojeg je podržao Domovinski pokret.

Nakon pokretanja istrage Horvat je uhićen kao prvi ministar na dužnosti, a Aladrović i Milošević su neko vrijeme ostali na ministarskim funkcijama što je bio prvi slučaj da su pod istragom dvojica vladinih članova, a razriješeni su krajem travnja.

Horvat je, kako se neslužbeno doznaje, uhićen nakon što je njegova bivša pomoćnica Mandac, ranije osumnjičena u aferi Vjetroelektrane, na Uskoku posvjedočila da su se sporni poticaji dodjeljivani "po babi i stričevima".

Kazala je navodno i da su ih stručne službe upozorile da je dodjela novca mimo kriterija protivna zakonu. Horvat, međutim, tvrdi da je samo potpisivao dokumente koje mu je donosila Mandac.

Početkom listopada Mandac je sporazumno osuđena na 10 mjeseci uvjetnog zatvora, uz rok kušnje od tri godine, nakon što je priznala krivnju za namještanje potpora prijateljima bivše državne tajnice Josipe Rimac u aferi Vjetroelektrane. 

Odvjetnik Fran Olujić komentirao je cijelu situaciju.

- Sud je donio presudu na temelju sporazuma stranaka. Presudom su svi troje okrivljenika oglašeni krivima s tim da je u odnosu na mog klijenta Velimira Žunca donesena uvjetna kazna - 10 mjeseci zatvora uvjetno na tri godine. Mog klijenta nije se teretilo da je bilo koju kunu stekao u vlastitu korist. Teretilo ga se za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti tako da je intervenirao za tri trgovačka društva na području svoje županije, rekao je Olujić.

Zamjenik ravnateljice USKOK-a Vedran Libl komentirao je razdvajanje postupaka.

- Razdvojen je postupak u odnosu na tri osobe te je sud donio osuđujuće presude tako da je prvookrivljenoj izrečena kazne od 11 mjeseci koja je zamijenjena radom za opće dobro. Drugookrivljeni je osuđen na kaznu zatvora od 10 mjeseci uvjetno uz rok kušnje od tri godine, a treća okrivljenica koja je osuđena na 9 mjeseci zatvora, uvjetno uz rok kušnje od dvije godine. U odnosu na ostalih pet optuženika bit će naknadno odlučivano o potvrđivanju optužnice, rekao je Libl.  

- Imamo jasan stav suda EU o tome da presuda na temelju sporazuma koju sklopi jedan suokrivljenika nije i ne može predstavljati dokaz za krivnju drugog suoptuženika. Očekujemo da optužnica bude vraćena tužitelju na ispravak iz formalnih nedostataka, rekla je Višnja Drenški-Lasan, odvjetnica Darka Horvata.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!