09:24 / 02.10.2018.

Autor: HRT

'Orbanizacija u RH je počela s dvije kolone u Vukovaru'

-

-

Foto: - / -

U Europskom parlamentu kao bolesne demokracije, u kojima počinje vladati tzv. neliberalna demokracija, predstavljene su Mađarska, Poljska, Hrvatska i Srbija, naglasila je Vrabec Mojzeš.
Mađarski premijer Viktor Orban uvjerljivo vlada Mađarskom. Njegova je politička karijera temeljena na otporu MMF-u, Europskoj Komisiji i Sorosu, a odbio je provoditi strukturne reforme i uvoziti izbjeglice. Njemu uz bok stoji i Poljska. Prijeti li Europi orbanizacija i kakve to refleksije može imati na Hrvatsku?

O tome je u emisiji HRT-a Studio 4 govorila Zrinka Vrabec Mojzeš, kolumnistica Nacionala. Na pitanje hoće li i može li Hrvatska nakon novih izbora dobiti nekog novog Orbana i koliko je to realno u našim prilikama rekla je da su izbori još uvijek daleko i da ne zna hoće li biti prijevremenih izbora te da orbanizacija u Hrvatskoj već traje.

Bila sam na sjednici u Strasbourgu na kojoj je usvojeno izvješće o Orbanu. Izvjestiteljica je jasno pobrojala razloge zašto bi se u slučaju Mađarske aktivirao članak 7 kako bi joj se oduzelo pravo glasa u Europskom vijeću. Ono što je bilo indikativno - dvije trećine europskih pučana, a HDZ je članica, je glasovala za izvješće, iako je izvjestiteljica dolazila iz redova zelenih. Manfred Weber, koji je istaknut, glasovao je za izvješće, pa onda Elmar Brok, koji se smatra jednim od desnijih članova europske pučke stranke glasovao je za izvješće jer je rekao da im je važnija obrana temeljnih europskih vrijednosti i ljudskih prava od stranačke pripadnosti. Zanimljivo je kako su HDZ-ovi europski zastupnici glasovali protiv izvješća s vrlo čudnim objašnjenjima zbog partikularnih interesa. To je vjerojatno dodvoravanje Orbanu zbog situacije INA-MOL Time se Hrvatska svrstala uz bok zemalja koje se već i na europskoj razini svrstavaju uz Orbana, smatra. U Europskom parlamentu početkom godine predstavljeno je izvješće o bolesnim demokracijama pred odborom za pravosuđe. U njemu su kao bolesne demokracije, u kojima počinje vladati tzv. neliberalna demokracija, predstavljene Mađarska, Poljska, Hrvatska i Srbija kao zemlje kandidatkinje. Mislim da nije lijepo da se nalazimo u tom društvu. Orbanizacija je po meni počela 2013. godine s dvije kolone u Vukovaru, rekla je Vrabec Mojzeš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!