20:19 / 05.07.2018.

Autor: S.M./HRT

ORCA: Štrajk zrakoplova u ponedjeljak; Uprava: To će izazvati štetu

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sindikat ORCA (Organizacija radnika Croatia Airlinesa) i dalje ostaje pri odluci da će stupiti u štrajk u ponedjeljak.
Sindikat ORCA (Organizacija radnika Croatia Airlinesa) i dalje ostaje pri odluci da će stupiti u štrajk u ponedjeljak. 

Hrvatski sindikat prometnih pilota ocijenio je mjere koje je Croatia Airlines najavio za sanaciju štete od štrajka nezakonitima. U Croatia Airlinesu ističu da je interes putnika na prvome mjestu, a prihod ostvaren u turističkoj sezoni ključan za opstojnost tvrtke.

Ivana Lojo, predstavnica sindikata ORCO, kazala je da su radnici već 20 mjeseci bez kolektivnog ugovora. Po peti put dobivamo upravu na šest mjeseci. S takvim vođenjem kompanije nismo uspjeli sjesti za stol i razgovarati o našim prijedlozima u Kolektivnom ugovoru. Tražimo bolje uvjete za radnike, dulje i veće odmore, potpisivanje Kolektivnog ugovora kao što imaju i druge kompanije u okruženju, i to na dulje od godinu dana. Naši zahtjevi su i materijalne prirode. No ono što vidimo kao najveći problem je nepostojanje uprave u punom mandatu koja će moći odvesti ovu kompanuiju u smjeru u kojem bi se taj KU mogao poštovati, kazala je Lojo.

Jasmin Bajić, predsjednik Uprave Croatia Airlinesa, rekao je da se potpuno poštuju odredbe KU-a koji je bio na snazi, do trenutka njegova isteka. Sve njegove odredbe u potpunosti poštujemo. Poštujemo i odredbe promemorije lani potpisane. Ono što je neprihvatljivo je iznos materijalnih zahtjeva, koji je u visini od 53 milijuna kuna. Inače, naša je mjesečna bruto plaća za sve zaposlenike oko 20 milijuna kuna. Ovi zahtjevi od 53 milijuna kuna znače 13., 14. i pola 15. plaće za kompaniju. To ova kompanija u ovim uvjetima ne može izdržati, rekao je Bajić

Lojo je pak naglasila da sindikat nijednom nije bio u prilici razgovarati o prijedlogu KU-a s ovom ili prethodnom upravom. Sve što smo dobivali je trenutačni KU - uzmi ili ostavi. Imamo Kolektivni ugovor kojim nismo zadovoljni. Imamo najslabije plaćene pilote i mehaničare, a i najslabije plaćeno kabinsko osoblje u okruženju, istaknula je.

Odgovarajući na pitanje kako je došao do izračuna da mu za sindikalne zahtjeve treba 50-ak milijuna, Bajić je odgovorio: na temelju pristiglih zahtjeva.

Kada sam stupio na dužnost (4. 11. 2017.), odmah sam sjeo za stol sa sindikatima i krenuo u razgovore s njima, rekao je Bajić i naglasio da štrajk nije opcija. Opet nakon štrajka moramo sjesti da se dogovorimo kako ćemo izaći iz te situacije. A samo ćemo napraviti veliiku štetu kompaniji i turizmu Hrvatske, dodao je.

Lojo je kazala da ne treba zanemariti ni to kako su ih putnici percipirali u svibnju, u vrijeme velikih kašnjenja. To tada nije prikazivano kao golemi gubitak, kazala je.

Samostalni hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu (SHSZUZ) izvijestio je danas da ne podržava štrajk u Croatia Airlinesu koji je sindikat ORCA najavio za ponedjeljak, 9. srpnja, ističući da se u sindikalnoj anketi protiv štrajka izjasnilo 100 posto njegova članstva.

Cijelu emisiju pogledajte ovdje:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!