"Ordinacije Doma zdravlja Centar zatvorene zbog preraspodjele"

12.01.2023.

13:06

Autor: Hina/HRT

Tomislav Tomašević

Tomislav Tomašević

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je u četvrtak da su liječnici iz četiri ordinacije Doma zdravlja Centar koje su zatvorene početkom godine, otišli u mirovinu. Nisu one ukinute nego su liječnici otišli u mirovinu. Budući da u centru grada ima viška ordinacija, a manjka u rubnim dijelovima grada, radi se, zapravo, o preraspodjeli, rekao je Tomašević prilikom obilaska radova na Dječjem vrtiću Kašina.

Jučer je Ministarstvo zdravstva zatražilo očitovanje Grada Zagreba, kao osnivaču Doma zdravlja Centar zbog pritužbi koje su građani uputili jer su početkom godine ostali bez svojih obiteljskih liječnika.

Tomašević je istaknuo da četiri ordinacije obiteljske medicine, jedna u Runjaninovoj ulici i tri u Ulici Grgura Ninskog nisu imale dovoljan broj pacijenata.

Komentirajući tko je bio odgovoran da to nije rečeno pacijentima koji su preko noći ostali bez svog obiteljskog liječnika, istaknuo je da je Dom zdravlja sve uredno objavio na svojim stranicama.

- Imat ćemo i sastanak na tu temu s Ministarstvom zdravstva, čija je to točno uloga, HZZO-a ili Doma zdravlja. Možda se može bolje, no u svakom slučaju ne radi se o ukidanju nego usklađivanju sa standardom, rekao je Tomašević.

Dodao je da pacijenti sada sami moraju odabrati kojeg liječnika žele, da to za njih nitko ne može odabrati.

- To je njihov izbor i može biti 200 metara dalje od dosadašnjih lokacija, rekao je. 

Komentirajući smjenu ministra prostornog uređenja i graditeljstva Ivana Paladine, istaknuo je da će to biti već treća osoba na vrhu resora zaduženog za obnovu od početka njegovog gradonačelničkog mandata.

- Nadam se da će biti treća sreća i da će konačno obnova privatnih zgrada krenuti brže, bolje. Kao zagrebački gradonačelnik to od novog ministra očekujem, poručio je Tomašević.

Radovi na dječjem vrtiću u Kašini

Zagrebački gradonačelnik u četvrtak je sa zamjenicima obišao radove na Dječjem Vrtiću Kašina, koji su započeli u svibnju i sada su pred završetkom.

Zamjenica Danijela Dolenec istaknula je da će se u njemu, nakon otvorenja koje se očekuje uskoro, biti smještene četiri vrtićke skupine.

- On je kao što znate, dio velikog zamaha Grada Zagreba u izgradnji vrtićkih kapaciteta po čitavom grada. Prošle godine smo za 16 vrtića dobili europsko sufinanciranje u iznosu od četvrtine sredstava, rekla je Dolenec.

Trenutno, osim ovog projekta, u izgradnji su vrtići u Odranskom obrežju i u Ivanjoj Reci, koji će biti spremni za sljedeću pedagošku godinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!