14:08 / 05.02.2019.

Autor: P.F./HRT/Hina

Orepić najavio borbu protiv fiktivnih prebivališta

-

-

Foto: - / -

Vladajući, tvrdi, nemaju namjeru riješiti fiktivna prebivališta, ukinuti stanje kaosa i nezadovoljstva.
Nezavisni saborski zastupnik Vlaho Orepić poručio je kako ga zabrinjava činjenica da su fiktivna prebivališta u Hrvatskoj politički generirana s namjerom da se utječe na ishode izbornih procesa te je najavio borbu s ciljem zaustavljanja "onih politika koje s pomoću takvih glasova varaju na izborima".

-
Moramo vratiti vjeru građanima i interes za bolju budućnost. Moramo vratiti red i stvari i ravnotežu. Da bi to napravili trebamo doslovno prebrojiti se, ustanoviti točan broj građana Republike i na osnovu toga vjerodostojne biračke popise, rekao je Orepić.

Vladajući, tvrdi, nemaju namjeru riješiti fiktivna prebivališta, ukinuti stanje kaosa i nezadovoljstva.

- Ni u jednom trenutku ne želim osporavati biračka prava državljana koji nemaju prebivalište u RH. Njihova prava su neupitna i proizlaze iz Ustava. Također nemam namjeru osporavati ni biračka i bilo koja druga prava državljana koji imaju utvrđena prebivališta u RH, naglasio je Orepić. 

- Hrvatska realno ima manje od četiri milijuna stanovnika. Statistike govore o 3,75 milijuna no prema službenim podacima ima 4.185.000 zdravstvenih osiguranika i čak 3.746.000 birača. Da taj broj nije vjerodostojan govori i činjenica koja proizlazi iz podatka Državnog statističkog zavoda iz 2017. da unutar tog broja imamo skoro 600.000 građana do 14 godina, naveo je Orepić.

Smatra da to pokazuje kako Hrvatska nema točan i javno dostupan popis građana, nema vjerodostojan popis birača, ali ni politiku koja to želi riješiti.
Tvrdi i kako je mnogo ljudi koji ne zadovoljavaju uvjete upisa u popise birača i na temelju svojih lažnih prijava prebivališta ostvaruju biračka, ali i druga ekonomska prava. 

- Tako se doslovno kontaminira demokracija u RH i ugrožava parlamentarizam, ustvrdio je Orepić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!