11:24 / 21.03.2019.

Autor: M.Š./Hina

Orešković Bandića usporedila s Vučićem, a prozvao ga i Filozofski

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednica Starta Dalija Orešković u četvrtak je od zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića zatražila da odustane od projekta "Grad u gradu".
Predsjednica Starta Dalija Orešković u četvrtak je od zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića zatražila da odustane od projekta "Grad u gradu", odnosno "Zagrebačkog Manhattana", za koji kaže da je megalomanski i netransparentan te osmišljen po uzoru na projekt "Beograd na vodi" Aleksandra Vučića.

- Zagreb ulazi u još jednu potpuno netransparentnu investicijsku avanturu tešku desetke milijardi kuna, koja može ostaviti nesagledive posljedice, navodi Dalija Orešković u otvorenom pismu zagrebačkom gradonačelniku nakon analize projekta "Grad u gradu", koji bi se uskoro trebao početi realizirati. 

- Umjesto da se ugleda u gradonačelnike europskih metropola koji razvojne planove temelje na master-planovima i za projekte raspisuju međunarodne javne natječaje, Bandić se ugledao na projekt srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića "Beograd na vodi", koji je tamošnja stručna javnost ocijenila štetnim za Beograd, a provodi ga isti investitor koji je izabran i u Zagrebu, navodi predsjednica Starta.

- Plan obnove 1,1 milijuna četvornih metara u Novom Zagrebu megalomanski je projekt koji je gradonačelnik podvukao pod natječaj koji je trajao samo petnaest dana, ističe Orešković i od gradonačelnika traži da zaustavi sve pregovore s privilegiranim investitorom i poništi rezultate natječaja provedenog bez prethodnog sudjelovanja javnosti.

Proziva ga i za "svojevrsnu balkanizaciju" javnih politika, premreženu sumnjivim i netransparentnim procedurama, koje mu osiguravaju opstanak na čelu Zagreba.

Bandić komentirao Orešković

Komentirajući to što ga Dalija Orešković u otvorenom pismu proziva da svojim projektom "Grad u gradu" balkanizira javnu upravu i da time zapravo želi ostati na vlasti te da bi trebao poništiti taj natječaj, rekao je da svim svojim političkim suparnicima želi mnogo uspjeha, pa i gospođi Daliji Orešković.

Bandić je na pitanje kako komentira to što su neki građani već zainteresirani i željeli bi živjeti na 180. katu, jer je najavio neboder od 200 katova, rekao da to podrazumijeva "Zagreb City". 

Upitan hoće li u tom neboderu biti mjesta za "obične ljude", rekao je: "Pa za svakog čovjeka u gradu ima mjesta." 

- Mi možemo biti ogledni primjer razvijenijim europskim metropolama s duplom ili puno duljom demokratskom tradicijom kako se živi multietničnost, multikulturalnost i jednaka šansa za sve građane ovoga grada, poručio je Bandić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!