11:15 / 15.07.2019.

Autor: HRT

Orešković: Država je napustila građane pa oni napuštaju nju

-

-

Foto: - / -

Njezina je politička platforma antikorupcijski program, no nije sigurna koliko će građani to honorirati.
Nedavno je svoju kandidaturu za predsjedničke izbore istaknula i Dalija Orešković. O tome koji su politički motivi za kandidaturu i na čemu će temeljiti svoju kampanju govorila je u Studiju 4.

-
Cijeli moj profesionalni, javni i politički angažman proizlazi od moje težnje za uspostavu pravne države. Upravo ona je doživjela potpuni krah i slom , uzrokuje veliku nejednakost među građanima, svi su svjesni da u Hrvatskoj nedostaje elementaran pojam pravičnosti, građani vide da ih je država i pravosuđe iznevjerila i napustila pa oni napuštaju državu - izjavila je Orešković.

Konačna odluka za sudjelovanje donijela je, kaže u jeku korupcijskih afera koji potresaju vladu i zbog činjenice da na njih institucije ne mogu dati konkretan i učinkovit odgovor.

Smatra da zbog toga što institucije više ne funkcioniraju i ne štite niti vladavinu prava niti jednakost građana pred zakonom, ljudi se okreću onima koji im nude brza i lako dostupna rješenja. Osobno u tome vidi novu opasnost, novo plodno tlo za razvoj novih i još gorih oblika koruptivnog djelovanja.

- Svi mi skupa klizimo u jednom pravcu koji nikome u državi ne može donijeti ništa dobro osim onih koji će si na valu očaja, nezadovoljstva i apatije građana prigrabiti veliku moć za sebe - uvjerava Orešković.

Njezina je politička platforma antikorupcijski program, no nije sigurna koliko će građani to honorirati.

- Najbolji dokaz za to je izjava gradonačelnika grada Zagreba koji je izjavio da je svatko tko u hrvatskoj politici nešto vrijedi, proveo najmanje 3 mjeseca u zatvoru. Kada građani gledaju sve to skupa, osjećaju prijezir i gađenje prema svemu što bi politika trebala biti i predstavljati.

Spremna je suočiti se sa svim protukandidatima. Svjesna je da Zoran Milanović ima podršku jedne od najvećih političkih stranaka, vrlo vjerojatno i većeg broja manjih, što znači i njihove resurse - financijske i logističke i s time se ostali protukandidati vrlo teško mogu mjeriti.

- No od favorita do pobjednika je dug i sklizak put i sumnjam da su sve utakmice unaprijed riješene. Izuzetno je važno biti dosljedan ne samo u tome što govoriš no i u tome što tvoje prethodna politika ili profesionalna karijera o tebi govori - poručuje Orešković.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!