10:13 / 09.07.2020.

Autor: I.Z./Petar Vlahov/Studio 4/IMS/HRT

Orešković: Hrvatska treba preustroj

-

-

Foto: - / -

Orešković je kazala da je ovo prvi temeljni kamen koji su sada položili u Hrvatskom saboru i da njihovo biračko tijelo postoji te da oni svjetonazorski predstavljaju liberalni centar.
Dalija Orešković, buduća saborska zastupnica iz Stranke s imenom i prezimenom kazala je u emisiji "Studio 4" da je kampanja bila vrlo kratka, ali da je koalicije u kojoj su, osim njezine Stranke s imenom i prezimenom, još i Pametno te Fokus zadovoljni s rezultatima.

Orešković je kazala da je ovo prvi temeljni kamen koji su sada položili u Hrvatskom saboru i da njihovo biračko tijelo postoji te da oni svjetonazorski predstavljaju liberalni centar. Naglasila je da je njihova koalicija formirana dan i pol prije nego su se predale kandidacijske liste.

- Mi smo u kampanji bili zakinuti početnim mjerenjima, nismo mogli niti biti obuhvaćeni nekim dijelom anketnim istraživanjima, jer se u tom razdoblju kao koalicija nismo mogli niti predstaviti biračima, naglasila je Orešković.

Istaknula je da su ipak u tako kratkom vremenu uspjeli poslati konture kratkih poruka.

- To nisu samo antikorupcijske politike i mjere  nego izgradnja institucija općenito i stvaranje jedne racionalne učinkovite države koja štiti vladavinu prava onako kako je Ustavom i Zakonima zamišljeno. Toga danas nema. Pogotovo cijeli državni ustroj nije racionalan, on je razmrvljen kao bi štitio interese velikih političkih grupacija tzv. kartela, ali i u ekonomskim temama imamo najveću poreznu presiju baš zato da bi se takav nepotreban aparat mogao servisirati, poručila je Orešković.

Dodala je da zato nema dovoljno financijskih sredstava da bi se moglo financirati zdravstvo, školstvo i socijalna sigurnost. Orešković je ponovila da će njihova koalicija biti u oporbi koja će biti konstruktivna. Istaknula je da je na ovim izborima dobro prošao HDZ, jer je koristio situaciju nastalu koronakrizom.

- Strah je ipak jedna jaka emocija i očito je taj strah utjecao na manju izlaznost birača. Takve okolnosti sigurno idu u prilog onoj političkoj opciji koja ima na terenu svoju mrežu, dodala je.

Orešković je kazala da će Hrvatska imati političku i ekonomsku nestabilnost.

- Hrvatska treba napraviti preustroj od vrha prema dnu, poručila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!