Orešković: Neće biti obnove ni borbe protiv korupcije

29.10.2021.

16:06

Autor: V.G./Hina/HRT

Dalija Orešković

Dalija Orešković

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Dalija Orešković (Klub Centra i Glasa) poručila je petak u Saboru da u izmjenama Zakona o obnovi nema nikakve vizije, ideje, ni namjere da se obnova provede, pa se vjerojatno provesti i neće, kao ni borba protiv korupcije "po bijednim prijedlozima Strategije suzbijanja korupcije".

U raspravi slobodnim govorima Orešković je rekla da su zastupnici svjedočili "iživljavanju nad odredbama Poslovnika", na primjeru izglasavanja izmjena Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju koje je predložio Silvano Hrelja (HSU) i to istog sadržaja koji je parlamentarna većina odbila dok je on bio u oporbi.

No, kada je "kao novonastali žetončić Hrelja" prešao u redove vladajuće većine, naglasila je, bilo je neugodno slušati pohvale za tako dobro osmišljena zakonodavna rješenja.

- Imaju li zastupnici vladajuće većine sram zbog vlastitog djelovanja u Hrvatskom saboru, upitala je Orešković.

S druge strane, istaknula je, prijedlog smanjenja PDV-a na higijenske potrepštine za žene vladajući su "s gnušanjem" odbacili samo zato što dolazi iz oporbe, uz zaključak da će Vlada provesti istraživanje o učincima takve mjere na sustav PDV-a.

Orešković: Vladajući dolaze u Sabor služiti interesima šefa većine

- Hrvatski sabor više nije prostor rasprave gdje se traže dobre ideje i rješenja, gdje zastupnici dolaze kako bi služili potrebama građana, nego mjesto gdje vladajući dolaze kako bi služili interesima šefa parlamentarne većine", navela je zastupnica.

Napomenula je da je već govorila o "ušutkanoj Hrvatskoj, arogantnim, despotskim i napuhanim potezima premijera Andreja Plenkovića", te da će upravo takvo vladanje biti poraz i svjedočenje "njegove loše ostavštine" jer i takvo ponašanje ima ograničen rok trajanja.

Anita Pocrnić Radošević (HDZ) podsjetila je, uoči Dana mrtvih i Dušnog dana, na 1856 nestalih osoba iz Domovinskog rata čija je sudbina još uvijek nepoznata, te na stradavanje civilnog stanovništva Gospića i okolice 1991. nasilnom smrću, za što krivci nisu kažnjeni.

Napomenula je da je nedavno otkriveno spomen obilježje žrtvama velikosrpske agresije, ubijenim civilima u Širokoj Kuli i okolici Perušića, među 47 žrtava najstariji je bio 95 godišnji starac, najmlađa 13 godišnja djevojčica ubijena samo zato što je bila Hrvatica, a još uvijek se traga za 10 nestalih.

Pocrnić Radošević: Krvnici u Lici bili su susjedi i poznanici


- Krvnici su bili susjedi i poznanici, tragedija iz Drugog svjetskog rata i poraća ponovila se nakon 50 godina na istom mjestu od istih krvnika zavedenih istom ili sličnom ideologijom, rekla je Pocrnić Radošević.

Napomenula je da su komunistički zlikovci u dvije godine nakon ulaska u Gospić, 4. travnja 1945., na razne načine lišili života više od 3000 osoba, a kosti 102 osobe pronađene su i pokopane u zajedničku grobnicu u Gospiću.

No, još mnoge žrtve komunističkog zločina nisu pronađene, upozorila je i izrazila nadu da će biti njihovi posmrtni ostaci biti pronađeni, a žrtve dostojno pokopane kako bi našle svoj mir.

Pocrnić Radošević je upitala imaju li savjesti oni koji znaju gdje su masovne grobnice i tijela žrtava, sjete li se njihovih najmilijih koji im nemaju gdje zapaliti svijeću, mogu li olakšati savjest, reći istinu i pokajati se.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!