10:24 / 06.03.2019.

Autor: V.K./HRT

Orešković: Treba stvoriti široku i moćnu frontu

-

-

Foto: - / -

Prema posljednjem istraživanju o rejtingu stranaka, koje su najavile izlazak na europarlamentarne izbore, prvi put je testirana i novoosnovana politička stranka START - koja uživa potporu od 5,6 posto.
Prema posljednjem istraživanju o rejtingu stranaka, koje su najavile izlazak na europarlamentarne izbore, prvi put je testirana i novoosnovana politička stranka START - koja uživa potporu od 5,6 posto.

Iako su propali njihovi pregovori sa strankom Pametno, Dalija Orešković - gostujući u Studiju 4, rekla je kako su otvoreni za koalicije te da za smjenu vladajućih do parlamentarnih izbora - treba stvoriti široku i moćnu frontu.

- Ostati ću dosljedna onim motivima zbog kojih sam odlučila ući u politiku i za njih ću se principijelno boriti, naglašava i dodaje kako je za široku frontu potrebno jako puno kompromisa i političke mudrosti.

Orešković je naglasila kako još uvijek ne želi ići s imenima za europrlamentarne izbore, a što se tiče „Živog zida“, rekla je kako je neupitno da njihova popularnost raste i da se to dešava iz očaja kojeg je stvorio HDZ svojim načinom vladanja i pustošenja onih područja u kojima su desetljećima obnašali vlast.

Orešković smatra kako su ovi izbori presudni za EU, zato što u mnogim zemljama EU raste popularnost onih populističkih stranaka koje rastaču sam koncept iste.

- Mi imamo vrlo neučinkovit sustav upravljanja državom i dok ga ne racionaliziramo i organiziramo na bolji način, neće biti moguće rezanje svih davanja koja opterećuju poduzetnike. Kada bi postojala politička volja da se odignu plaće, onda bismo trebali primarno smanjiti broj općina i gradova, rekla je i dodala kako sustav u kojem postoji 576 jedinica od kojih svaka ima svoju izvršnu osobu i svoje vijećnike koštaju državu, a istovremeno tako organizirane jedinice, koje su tako rascjepkane, nemaju kapacitete da vrše svoju ulogu.

Orešković je rekla kako neće doći do koalicije njene stranke i stranke Mislava Kolakušića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!