08:26 / 19.04.2021.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/D.D.

Organizirano brzo antigensko testiranje na Bolu

Brzo antigensko testiranje u Bolu

Brzo antigensko testiranje u Bolu

Foto: Igor Soban / PIXSELL

"Ovime smo gostima Bola uštedjeli odlazak do Supetra i nazad, odnosno 78 kilometara vožnje automobilom", kaže Markito Marković, direktor turističke zajednice Općine Bol i zajedno s Nikolinom Brnjac, ministricom turizma i sporta, govori više o samom testiranju i pripremama za novu turističku sezonu.

- Trenutno imamo oko 6,5 tisuća turista u zemlji, a pripremamo sve za sami početak sezone. Epidemiološka situacija je glavni preduvjet za koji od početka govorimo da diktira samu situaciju, kaže Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta.

Dodala je kako je upravo zato važno pridržavanje svih epidemioloških mjera.

Bol je prva otočka destinacija u Splitsko-dalmatinsko županiji koja je uvela brzo antigensko testiranje. Markito Marinković, direktor turističke zajednice Općine Bol objašnjava realizaciju projekta.

- Dobivali smo puno upita od stranaca koji su vlasnici stanova i kuća za odmor, te i od dionika turističkog sektora u Bolu, o mogućnosti uvođenja brzog antigenskog testiranja u Bolu. Sami smo se organizirali i zajedno s ordinacijom opće medicine u Bolu počeli odrađivati prva testiranja, kaže Marinković.

- Ovim činom smo gostima Bola uštedjeli odlazak do Supetra i nazad, odnosno 78 km vožnje automobilom. Testiranje se za sad odvija na punktu, a po potrebi liječnik će odlaziti na teren u hotel ako se formira veća grupa turista koju je potrebno testirati, objasnio je Markito Marinković, direktor turističke zajednice općine Bol.

Ministrica Brnjac je komentirala inicijativu u Bolu i rekla kako ona prati početne korake ministarstva turizma.

- Okupili smo direktore svih regionalnih turističkih zajednica i zamolili ih da stupe u kontakt sa svojim lokalnim zavodima i epidemiolozima i vide gdje bi mogli biti dodatni punktovi za testiranje, da nisu samo na graničnim prijelazima, zračnim lukama i marinama, kaže Brnjac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!