09:36 / 27.02.2019.

Autor: Z. Giacometti

Organizirano stanovanje - neki roditelji strahuju, ali koristi ima za sve

-

-

Foto: - / -

Marijan, Ivek, Anto, Enes i Ivan sustanari su i prijatelji, a žive poput obitelji.
Centar za rehabilitaciju Zagreb već pet godina za svoje korisnike provodi tzv. organizirano stanovanje. To zapravo znači da ljudi s posebnim potrebama, koji su prije bili u instituciji, sada stanuju u stanovima i vode, uz pomoć asistenata, samostalan život. To su lijepe priče o ljudima koji su sretni, puni obveza i snova.

Marijan, Ivek, Anto, Enes
i Ivan sustanari su i prijatelji, a žive poput obitelji. Do prije pet godina živjeli su u Centru za rehabilitaciju. Sada su mnogo samostalniji, neki od njih svakodnevno idu na posao, a u slobodno vrijeme kuhaju, pospremaju, bave se sportom, crtaju.

U početku organiziranog stanovanja mnogi su se, osobito roditelji i skrbnici, bojali. No, korist je očigledna za sve. Otprilike je dvadeset stanova, a podrška je različita - od sveobuhvatne koja traje 24 sata do nižih razina.

Rana intervencija je najbolja prevencija institucionalizacije osoba s posebnim potrebama, kažu stručnjaci. Ona i ovakvi pozitivni primjeri omogućavaju da Centar ima sve manje zahtjeva za smještaj ljudi, a sve više za ovakvo stanovanje uz podršku.

Pogledajte videoprilog:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!