20:32 / 29.10.2020.

Autor: Sani Lukić/Dnevnik 2/B.A./HRT

Orkan - operacija kojom je spriječeno presijecanje zapadne Slavonije

Božica Lončarević, majka poginulog branitelja

Božica Lončarević, majka poginulog branitelja

Foto: - / -

Riječ je o jednoj od prvih napadnih operacija i većih pobjeda Hrvatske vojske u Domovinskom ratu.
Prije 29 godina počeo je "Orkan". Riječ je o jednoj od prvih napadnih operacija i većih pobjeda Hrvatske vojske u Domovinskom ratu. Njome je oslobođeno oko 750 četvornih kilometara dotad okupirane zapadne Slavonije. 

➡️ Sve o Domovinskom ratu na usluzi HRTi

Hrvatska vojska tada nije samo zaustavila prodore postrojbi pobunjenih Srba i Banjalučkog korpusa JNA, nego je počela oslobađati dotad okupirana područja zapadne Slavonije i tako spriječila presijecanje tog dijela Hrvatske.

- Time je Hrvatska vojska pokazala da nije samo u obrani, već je iz obrane prešla u napadna djelovanja. Iza toga 31. listopada kreće operacija Otkos 10 koja je oslobađala prostore Bilogore, a 28. studenog kreće i operacija Papuk, rekao je Rudi Stipčić, brigadni general u mirovini i ratni zapovjednik Operativne grupe Posavina.

- Transporter su pogodili, tu nam je poginulo sedmero dečki iz Bjelovara, iz Trojstva, Đurđevca, prisjeća se Ivica Perović, pripadnik bivše 105. brigade Hrvatske vojske.

- Moj je sin poginuo, nažalost, na samome kraju 4. kolovoza 1995. u operaciji Oluja u mjestu Višnjica kod Jasenovca, kaže Božica Lončarević, majka poginulog branitelja.

Ispred spomen-obilježja Trokut kod Novske izaslanstva Vlade i Ministarstva branitelja te braniteljskih udruga uz obitelji poginulih i druge prisjetili su se paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca 317 hrvatskih branitelja iz 17 postrojbi, koji su poginuli na novljanskom bojištu.

- Taj zamah operacija Orkan, Papuk i Otkos je zaustavljen 3. siječnja temeljem Sarajevskog primirja u cilju međunarodnog priznanja, rekao je Stjepan Sučić, izaslanik ministra branitelja Tome Medveda.

Trima operacijama oslobođen je najveći dio zapadne Slavonije, a ostatak okupiranog područja potpuno vojno-redarstvenom operacijom Bljesak 1995.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!