19:11 / 25.01.2019.

Autor: Edi Škovrlj/M.Š./HRT

Orkanska bura nosi sve pred sobom, samo kolegi Škovrlju ne može ništa

-

-

Foto: - / -

Jedan je od onih dana kada su zbog bure i snijega za kamione zatvorene sve ceste prema Dalmaciji, a na put se i osobnim vozilima upućuju samo oni hrabriji.
Jedan je od onih dana kada su zbog bure i snijega za kamione zatvorene sve ceste prema Dalmaciji, a na put se i osobnim vozilima upućuju samo oni hrabriji. A za one koji u takvim uvjetima žive, to je samo još jedan, pravi zimski dan...

Kakva je situacija na Jadranu možda najbolje ilustrira podatak da su u Senju, gradu poznatom po jakim udarima bure, tijekom petka zabilježene brzine vjetra veće od 170 kilometara na sat.Zbog olujnog vjetra na snazi su brojna ograničenja u prometu diljem Primorja i Dalmacije.

Ipak, dok je nekima bura velik problem te je izbjegavaju u širokom luku, drugi s njome žive - i to svake zime. Posebno se to odnosi na ljude koji žive u podvelebitskom kraju.

- Računam svoji smo pa mi neće naškoditi ako se malo našalimo. A šala glasi da danas puše toliko jako da je jednog učenika iz 7. vratila u 2. razred, a jednom nesretniku dopuhala bivšu ženu, ispričao je Edi Škovrlj dosjetku o podvelebitskoj buri.

Dobra je vijest da bi bura tijekom subote trebala oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak.

Ovdje možete pročitati i kompletnu prognozu Krunoslava Mikeca i Zorana Vakule za subotu i nedjelju.  

HAK-ovo izvješće od petka navečer

- Zbog olujnih udara vjetra i zimskih uvjeta za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama trenutno nema slobodnog cestovnog pravca u smjeru Dalmacije i obrnuto.

Prema Rijeci i Istri smiju prometovati autocestom A6 Rijeka-Zagreb do čvora Delnice i dalje državnom cestom preko Gornjeg Jelenja (DC3), prema Rijeci i obrnuto.

Zbog popunjenih odmorišta, mole se vozači kamiona s prikolicama i tegljači s poluprikolicama da do daljnjega ne kreću na put prema Dalmaciji, i obrnuto iz smjera Dalmacije prema unutrašnjosti.

Za sav promet, zbog olujnog vjetra, zatvorene su:

autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za osobna vozila je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca, Karina i Benkovca (DC50, DC27), a za dostavna vozila i autobuse državnim cestama preko Gračaca, Kistanja (DC50, DC1 i DC59) i čvora Pirovac (A1)),
državna cesta Udbina-Gračac (DC1),
Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene,
državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54),
državna cesta Dobroselo-Mazin-Bruvno (DC218),
Paški most.

Samo za osobna vozila otvorene su:
autocesta A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica,
državna cesta Gračac-Zaton Obrovački (DC27)

Na mostu Dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku i Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila), a na autocesti A7 Draga-Šmrika, Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja, lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica (LC58107) i brzoj cesti Solin-Klis (DC1) dodatno je zabrana i za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila), navode u HAK-u.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!