12:40 / 12.11.2019.

Autor: M.Š./HRT

Orkansko jugo u Dalmaciji: Vjetrovi 150km/h, padaju stabla, a Juraj Dalmatinac sigurno pristaje!

Split (foto: Ivo Cagalj/PIXSELL)

Split (foto: Ivo Cagalj/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Diljem obale proglašeni su crveni i narančasti meteoalarm, a mnogi ovakvo nevrijeme ne pamte. Jak vjetar, koji je puhao i brže od 150 kilometara na sat.
Priroda je ponovno pokazala zube. Diljem obale proglašeni su crveni i narančasti meteoalarm, a mnogi ovakvo nevrijeme ne pamte. Jak vjetar, koji je puhao i brže od 150 kilometara na sat, nosio je sve pred sobom, u brojnim gradovima rive su se našle pod vodom. Stoga su dežurne službe građane pozvale na oprez.

- Prognoza za utorak i ostatak tjedna!
- Nakon Martinja - silna meteoupozorenja!

U Dalmaciji puše jako i olujno jugo, kakvo ljudi dugo nisu vidjeli. Ruše se stabla, stupovi, uzrokovana je značajna materijalna šteta. Pomorski promet većinom je u prekidu.

Udari vjetra i materijalna šteta!

DHMZ je još u podne u utorak javio da je u Dubrovniku prosjek jačine vjetra čak 30 m/s, a najjači udari dosežu 142 km/h. Kod Palagruže su pak zabilježeni valovi visoki šest metara!

Županijski centar 112 Dubrovnik je nakon 10:00 sati zaprimio više dojava građana i zahtjeva za angažiranjem žurnih službi. U NP Mljet srušilo se nekoliko borova na D120, dojavljeni su odroni na D8 u mjestu Slano i cesti Prižba - Brna, srušeno je nekoliko telefonskih stupova, stupova električne mreže te stabala i grana u više naselja, ističu u Ravnateljstvu civilne zaštite.

Dubrovačko-neretvanska županija: Olujno nevrijeme prouzročilo više od 70 intervencija vatrogasaca

Vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović izjavio je u utorak navečer za Hinu kako je diljem županije, od Lastova i Neretve do Mljeta i Konavala, od jutra zabilježena 71 intervencija vatrogasaca, najčešće u uklanjanju srušenog drveća, a ista razina pripravnosti bit će i u srijedu.

Simović je istaknuo kako su srećom sve intervencije bile brze i jako dobro koordinirane.

- Imali smo danas i dojavu iz Stona o podizanju razine mora, a večeras o intervenciji na jednoj palmi u Orebiću. Sve u svemu, sve se rješava brzo, a jednakim intenzitetom nastavljamo i sutra.

Inače, nakon što je Državni hidrometeorološki zavod izdao narančasto upozorenje za dubrovačko područje, sve službe Grada Dubrovnika stavljene su u pripravnost. Opasnost se odnosi na mogućnost oštećenja konstrukcija, rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina, a zbog velikih količina oborina koje se predviđaju postoji mogućnost poplava.

Iz gradske uprave poručili su građanima da budu svjesni opasnosti te da obrate pozornost i prate najnovija vremenska izvješća.

Olujno nevrijeme praćeno jakim južnim vjetrom uzrokuje probleme u cestovnom i pomorskom prometu u utorak u Dubrovačko-neretvanskoj županiji s naletima vjetra do 130 kilometara na sat, priopćili su iz Civilne zaštite.

Županijski centar 112 Dubrovnik nakon 10 sati zaprimio je više dojava građana i žurnih zahtjeva. U Nacionalnom parku Mljet bilo je srušeno nekoliko borova koji su pali na državnu cestu DC120, a na cesti D8 kod Slanog i na cesti Prižba - Brna dojavljeni su odroni. Srušeno je nekoliko telefonskih i stupova električne energije, a mnoga su porušena stabla i grane na u više naselja.

Upozorili su kako se u dijelovima Dalmacije očekuje vrlo jako i olujno jugo čak i jako olujno jugo.

Neslužbeno, po nekim mjeriteljima na brdu Petka u Dubrovniku zabilježen je udar vjetra od 145 kilometara na sat.

Most dr. Franje Tuđmana tijekom dana bio je otvoren za promet, a promet u Zračnoj luci odvijao se po redu letenja. Prekinuta je katamaranska linija Dubrovnik-Mljet-Lastovo.

Split- smanjuje se broj dojava o štetama

Od 15,30 sati u utorak vjetar se na splitskom području smiruje pa je smanjen broj dojava o štetama, stanje na terenu je nešto bolje nego tijekom dana, a građani su poslušali savjete i uklonili automobile od dometa stabala te tijekom popodneva i noći bez potrebe ne izlaze iz kuća, doznaje se večeras od dežurnih službi.

Čak 365 poziva uznemirenih građana primili su splitski vatrogasci od ponedjeljka navečer do večeras u 19 sati od kada se stanje na linijama smirilo, kao i intervencije koje su vatrogasci tijekom dana imali.

Splitski su vatrogasci do utorka navečer imali  20-ak intervencija, a pribroje li se izlasci na teren dobrovoljnih vatrogasnih društava u okruženj,u broj intervencija je veći.

Olujno jugo u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji

Olujno jugo zahvatilo je i Zadarsku županiju. Županijski centar 112 zaprimio je dojave o odronu kamenja u Jurjevcu i Rovanjskoj, poplavljenom kolniku na Obali kneza Trpimira u Zadru, otrgnutoj brodici u Karinskom zaljevu, oštećenju brodica na Foši u Zadru, te nekoliko manjih prometnih nesreća. 

Donosimo i nevjerojatnu snimku pristajanja trajekta Juraj Dalmatinac koju smo dobili iz Preka od Evelin Dorkin-Gregov.

U Šibensko-kninskoj županiji je od 13,40 do 17 sati olujni južni vjetar također je prouzročio probleme pa su vatrogasne postrojbe imale 16 tehničkih intervencija uklanjanja stabala i drugih objekata s prometnica i kuća na području Šibenika, Grebaštice, Brodarice, Vodica, Tisnoga, Zatona, Primoštena i Dubrave.

U Rijeci je ujutro u utorak poplavljena tržnica.

Pogledajte kakav jugo je tijekom utorka puhao na Visu.

Video s viške rive poslala nam je i naša reporterka Ivana Šilović.

Po život opasne situacije

Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima.

Također, prisutan je i znatan rizik od štete za obalnu infrastrukturu.

- Budite svjesni opasnosti pa obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo građane da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu, ističe se u upozorenju.

Također je moguć prekid opskrbe energijom i vodom te prekid u komunikacijskoj mreži. Budite oprezni u prometu jer su prisutni opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.

Glavnina prognozirane oborine očekuje se danas u utorak 12. i sutra u srijedu 13. te u subotu 16., ponedeljak 18. i srijedu 20. studenog 2019., pri čemu se obilnija oborina očekuje u gorskoj Hrvatskoj pa se očekuje porast vodostaja rijeka na području sektora D, prije svega vodotoka nižeg reda uz mogućnost uvođenja redovitih mjera obrane od poplava.

Obilne oborine u razdoblju od 11. do 21. studenog 2019. prognozirane su u sektoru E i F.

Rastu rijeke

Prema trenutačno dostupnim podacima, u sljedeća tri dana ukupna prognozirana oborina na području sektora D (prema modelu Aladin) iznosi od 2 mm/m2 (na slijevu Šumetlice) do 44 mm/m2 (Kupa i Dobra), na slijevu rijeke Save i Krke u Sloveniji do 45 mm/m2, a na slijevu Une, Bosne i Vrbasa u BiH do 23 mm/m2.

U sljedećih deset dana ukupna prognozirana oborina na području sektora D (prema modelu Ecmwf) iznosi od 10 mm/m2 (na slivu Biđ Bosuta) do 98 mm/m2 (na slijevu Kupe, Dobre, Korane, Mrežnice i Gline), na slijevu rijeke Save i Krke u Sloveniji do više od 100 mm/m2, a na slijevu Une, Bosne i Vrbasa u BiH do 63 mm/m2.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!