Orlić: Najgore je izbjegnuto, nema straha od potonuća

17.06.2018.

11:39

Autor: S.M./HRT

default error photo
Posada je većim dijelom evakuirana, a na brodu su ostali zapovjednik i četiri člana posade. Žrtava nema, a zasad ni onečišćenja mora.
Na izvanrednoj konferenciji za novinare pomoćnik ministra Siniša Orlić rekao je kako su oko 16.30 dobili informaciju da je zaustavljen prodor vode u trup broda.

Iz Splita smo uputili naše eksperte, inspektora Lučke kapetanije, inspektore Hrvatskog hidrografskog zavoda, ronioce koji su vični ovakvim situacijama. Ronioci su izvršili pregled trupa te ustanovili da postoji otvor kroz koji je prodirala voda između skladišta i strojarnice. Na taj otvor ugrađena je aluminijska ploča te voda više ne prodire u brod, rekao je Orlić.

Izvijestio je kako je oko podneva iz Trogira isplovio remorker koji bi oko 19 sati trebao stići na poziciju gdje je turski brod kako bi ga doteglio u trogirsko brodogradilište na popravak. Opovrgnuo je informacije koje su se pojavile u medijima da je brod bio neispravan i kako je prevozio opasan teret. Brod ima sva osiguranja kako bi se nadoknadila eventualna šteta do koje bi došlo u našem akvatoriju, naglasio je Orlić.

Situacija je bila jako opasna, jutros je izgledalo da će brod potonuti, no najnovije informacije kažu kako straha nema. Na pitanje novinara, Orlić je rekao kako je brod prevozio 3.000 tona magnezita.


Rano jutros dogodila se nesreća na turskom teretnom brodu "Haksa", nakon čega je more prodrlo u strojarnicu. Pokrenuta je spasilačka akcija u koordinaciji hrvatskih i talijanskih službi. Posada je većim dijelom evakuirana, a na brodu su ostali zapovjednik i 4 člana posade. Žrtava nema, a zasad ni onečišćenja mora. U brodskim spremnicima nalazi se 70 tona pogonskoga goriva i maziva.

Osam od ukupno trinaest članova posade policijskim su brodom dovezeni u splitsku luku. Od osam članova posade, šest je turskih državljana i dva Indijca.

Havarija na turskom brodu dogodila se u međunarodnim vodama 16 milja sjeverozapadno od otoka Jabuka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!