Orlić: Ovaj i idući tjedan iseljenje svih korisnika iz kontejnerskih naselja u Petrinji

29.08.2023.

12:05

Autor: V.K./HRT/Hina

Ministar graditeljstva Branko Bačić najavio je da će do kraja kolovoza svi korisnici kontejnerskih naselja u Petrinji biti iseljeni u prikladnije stanove. Ostao je još koji dan do kraja ovog mjeseca - hoće li ta najava biti ostvarena? 

O tome kako teče obnova u potresom pogođenim područjima Hrvatske, koje probleme još treba riješiti, govorio je u emisiji Studio 4 Domagoj Orlić, državnik tajnik u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. 

- Nakon potresa u kontejnerskim naseljima na području Siska, Petrinje i Gline imali smo 290 kontejnera, rekao je Orlić.

Dodaje kako je Vlada RH 8. veljače donijela program zbrinjavanja korisnika mobilnih stambenih jedinica. U ovom trenutku je iseljeno 67 posto kontejnera. Kako kaže u kontejnerskim se naseljima nalazi stotinjak korisnika.

- U planu je njihovo iseljenje ovaj i idući tjedan, no važno je napomenuti da za sve njih imamo plan za primjereniji smještaj, istaknuo je.

Naglašava kako postoji 11 modela stambenog zbrinjavanja. Prvi je obnova njihovih domova, angažiran je APN za kupnju nekretnina, u ovom se trenu dovršava 12 zgrada 8 na području Petrinje i 4 na području Gline sa 180 stanova financiranih iz Operativnog programa konkurentnosti i kohezije.

- Sisačko-moslavačka županije provodi gradnju kao investitor 166 drvenih montažnih kuća. Na području Gline 74, Petrinji 57 i Sisku 35, koje su predviđene za smještaj građana, rekao je.

Dodaje kako će sve te montažne kuće kasnije će biti proširenje kapaciteta domova za starije.

- Također smo omogućili financiranu najamninu za one koji čekaju obnovu. Država financira najam do 35 kvadrata za jednu osobu. 9,3 eura po kvadratu, te dodatnih 10 kvadrata za svakog sljedećeg člana kućanstva, istaknuo je.

Odlukom Vlade RH, financiraju im se i režijski troškovi, 100 eura za prvog člana kućanstva i 20 eura za svakog sljedećeg člana.

Napominje kako je u tijeku izrada stotinjak mobilnih, visoko energetskih kuća u koje se namjeravaju smjestiti sugrađani koji nemaju pravo na obnovu.

- Svi naši sugrađani koji su podnijeli zahtjev za samoobnovu i koji taj dio mogu potkrijepiti projektnom dokumentacijom i izdanim računima, troškovi će im biti refundirani, govori Orlić.

Dodaje kako je u ovoj godini za samoobnovu isplaćeno preko 60 milijuna eura. Po novom zakonu, kako kaže, naši sugrađani su otvorili 180 zasebnih računa i na njih je isplaćeno 13,5 milijuna eura kao novčana pomoć za samoobnovu.

- Ove smo godine raspisali 160 javnih nabava, a od toga smo uspješno završili 42 javne nabave. Problem je nedostatak građevinske operative, istaknuo je Orlić.

Više u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!