Orlić: Uobičajeno je na moru da se pomorci pomažu

09.05.2019.

20:36

Autor: HRT

default error photo
U Temi dana gostovao je pomoćnik ministra iz Uprave sigurnosti plovidbe, a u emisiju su se javili putnica i voditelj Nacionalne središnjice za spašavanja na moru.
Rano jutros putnički brod Aurelia - talijanske brodarske kompanije SNAV - s 250 putnika i 92 člana posade, koji je sinoć isplovio iz Ancone prema Splitu, 10-ak milja od Kornata ostao je bez motora. Jako jugo i valovi viši od pet metara brod su satima nosili prema prema sjevernom Jadranu. Oko 15.30 do trajekta je, iz Zadra, stigao tegljač Pollux koji trajekt tegli prema Splitu. Na brodu je i skupina Šibenčana koji se vraćaju sa sedmodnevnog boravka na Siciliji.

UŽIVO: U tijeku tegljenje "Aurelije" prema Splitu

Među njima i Janja Pažanin koja se javila telefonski u "Temu dana". Rekla je da se trenutno brod nalazi par milja od Kornata.

- Velike panike danas nije bilo. Malo jesmo uplašeni, rekla je i opisala kako im je protekao dan dok tegljač nije došao po njih.

Potvrdila je da su svi putnici dobro i da se talijanska državljanka onesvjestila, ali joj je vrlo brzo pružena pomoć. Rekla je da im je rečeno kako će sutra do podne stići u Split.

Iz Rijeke se javio Edo Šarunić, voditelj Nacionalne središnjice za usklađivanje, traganja i spašavanja na moru.

- U ovom trenutku Aurelia se nalazi nekakvih 8 nautičkih milja od Kornata, a kreće se brzinom od 3,1 nautičke milje. Zbog juga nema preveliku brzinu, ali očekujemo smanjivanje juga i povećanje brzine. Ako se pak nastavi ovom brzinom trebat će mu 30-tak sati do Splita, istaknuo je. Dodao je da se i zbog promjene vjetra očekuje povećanje brzine. 

U studiju je gostovao kapetan duge plovidbe Siniša Orlić, pomoćnik ministra iz Uprave sigurnosti plovidbe.

- Morate znati da ovo nije neuobičajena situacija, nije teška, ali se događa od 3 do 6 puta godišnje da nam brod ostane bez pogona na Jadranu. Ova situacija je izazvala veću medijsku pozornost jer se radi o putničkom brodu s preko 300 osoba na njemu. Mi smo sličan slučaj imali prije 2,3 godine ispred Zadra kad je katamaran Dora sa 180 putnika ostao bez pogona. Međutim to se riješilo jako brzo.

Potvrdio je da više faktora utječe na samu akciju.

- Mi smo jutros poslali dva remorkera koji se nisu zbog jakog juga uspjeli probiti. Zatim jači remorker iz Zadra, no brzina mu je mala. Vremenska prognoza je obećavajuća pa očekujemo smanjenje juga te da će se tih 30 spomenutih sati uspjeti spustiti na 20-tak. Tako da se nadamo da bi tegalj mogao doći sutra u Split oko 15 sati, rekao je.

Upitan za pomorsku solidarnost, rekao je da je brod Moira bio čitavo vrijeme pokraj Arelije danas, po nalogu naše središnjice. Uobičajeno je na moru da se pomorcu pomažu i to je stara pomoračka tradicija. Po moru se plovi sukladno konvencijama, međutim ima ono nešto starije i skonsko što te tjera da pomogneš onome u nevolji. Jedno je kad ti stane auto, a drugo kad ti stane brod ili brodica. I uvjeravam vas da će vam svi stati i svi pomoći, istaknuo je.

Rekao je da je prošle godine bilo 1080 spašenih osoba na moru, što je veliko povećanje i broja akcija i spašenih osoba.

- Broj se povećava ali ga trebamo staviti u nekakvu relaciju s povećanjem prometa. A promet na Jadranu raste u svim segmentima, od nautičkog, putničkog do teretnog prometa. Mi uspjevamo da nam broj nesreća stagnira. 

Rekao je da se flota mora pomladiti pa će u sljedeće dvije godine nabaviti 8 novih plovila za spašavanje.  Istaknuo je da je do Aurelije već došao brod lučke kapetanije za slučaj bilo kakve hitne intervencije.

- Brod će biti čitavo vrijeme uz Aureliju da bi prebacio eventualnog bolesnika na kopno, naglasio je.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!