"Oružje u Hrvatskoj tradicija i svatko ga može imati pod određenim uvjetima"

16.01.2019.

08:33

Autor: V.K./HRT

FOTOGRAFIJA: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

FOTOGRAFIJA: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Kada je prošle godine donesen, postavljalo se pitanje je li Zakon o nabavi i posjedovanju oružja prefleksibilan i hoće li Hrvatsku pretvorit u mali Divlji zapad.
U Hrvatskoj je registrirano oko 260 tisuća komada oružja, 120 tisuća vlasnika i 70 tisuća ljudi koji imaju dozvolu za nošenje, odnosno korištenje oružja.

Kada je prošle godine donesen, postavljalo se pitanje je li Zakon o nabavi i posjedovanju oružja prefleksibilan i hoće li Hrvatsku pretvoriti u mali Divlji zapad - primjedbe su se odnosile uglavnom na odredbu prema kojoj je ukinuta obveza zdravstvenog pregleda vlasnika oružja svakih pet godina, i to do sedamdesete godine.

Miroslav Maretić, voditelj Službe za upravne poslove u sjedištu MUP-a napomenuo je u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska"  kako je važno da oružje bude prijavljeno. To znači da, kada netko traži dozvolu za nošenje oružja zbog osobne sigurnosti, mora imati opravdani razlog zašto. O tome u svakom pojedinom slučaju odlučuje Povjerenstvo policijske uprave na temelju dokaza koje stranka predočava.

Napominje i kako nije novina da liječnici primarne zaštite moraju prijavljivati promjenu zdravstvenog stanja osobe koja ima dozvolu za nošenje oružja.

- Novo je to da osoba koja želi dozvolu za nošenje oružja mora proći zdravstveni pregled, a nakon toga, ako dođe do promjene zdravstvenog stanja koju prijavljuje njegov obiteljski liječnik, onda ona ide na izvanredni zdravstveni pregled, ističe Maretić.

Ivica Budor, glavni tajnik Hrvatskog lovačkog saveza osobno posjeduje desetak komada oružja i kaže kako lovci imaju oružje za provođenje zakona o lovstvu. 

-  Oružje je u Hrvatskoj tradicija i svatko ga može imati pod određenim uvjetima. Zakoni su propisani i daleko su rigorozniji od zakona u EU-u, govori Budor. Kaže i kako su se zauzimali za to da se naši propisi usklade s propisima EU-a.

- Vi nigdje u EU-u nemate čak ni prvi pregled. U većini zemalja postoje samo psihološki testovi. Svatko tko je sposoban za rad, vožnju automobila, ako položi lovački ispit, može nositi oružje, naglašava Budor.

- Nakon što osoba dobije dozvolu za oružje, policijska uprava će svakih pet godina provjeravati u evidencijama zadovoljava li ta osoba još uvijek sve uvjete, rekao je Maretić.

MUP je prošle godine donio novi pravilnik o označavanju oružja kategorijom C. To su kubure, puške i mužari. Po novome se to oružje mora registrirati.

- Svi vlasnici koji imaju tradicijsko oružje moraju ga prijaviti, naglašava Maretić.

Flegar je naglasio kako je u Pregradi više od 400 komada registriranih kubura.

- U Pregradi se već 500 godina puca za Uskrs i nadam se da će svi odnijeti svoje kubura na registraciju kako bi mogli pucati za Uskrs, rekao je Flegar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!