OŠ Strožanac: Roditelji traže reakciju institucija zbog vršnjačkog nasilja

29.05.2023.

16:57

Autor: Regionalni dnevnik/HRT/Hina

Osnovna škola u Strožancu

Osnovna škola u Strožancu

Foto: Miroslav Lelas / PIXSELL

Ispred zgrade Osnovne škole Strožanac roditelji su održali konferenciju za medije zbog, kako kažu, zataškavanja vršnjačkog nasilja u školi. Traže da institucije poduzmu potrebne mjere koje će zaštititi njihovu djecu od učenika, koji nažalost, ima problem u ponašanju. Zbog toga prošli tjedan djecu nisu pustili na nastavu.

Stotinjak nezadovoljnih roditelja okupilo se kako bi ukazalo na strah koji njihova djeca osjećaju prije odlaska u školu. Optužuju ravnateljicu i stručne službe za izostanak reakcije. 

- Moje dijete je bilo žrtva nasilja prije dva mjeseca , kad se sve pokušalo zataškati, njemu kao žrtvi nasilja nije pružena nikakva pomoć ignorirani smo mi kao roditelji, rekla je Marijana Jovanović, majka učenika 5.e razreda.

- Na treningu Uniona malac koji izvodi ludosti je uhvatio mog nećaka za dvije noge i on je pao na pod i dobio potres mozga, rekao je otac Andrija Lipanović.

Problemi u ponašanju tog dječaka prisutni su, tvrde, već duže vrijeme, zbog čega je premješten u drugi razred. Situacija je eskalirala na satu njemačkoga jezika na koji je donio metalnu šipku. Cijeli slučaj ispituje i policija. Uključena je i prosvjetna inspekcija koja je utvrdila nepravilnosti u radu razrednice koja je prijavila slučaj, a školski odbor danas odlučuje hoće li joj uručiti otkaz.

- Nečuveno da osobi koja je prijavila vršnjačko nasilje se daje izvanredan otkaz, a osobama koje su trebale vodititi o tome brigu ravnateljici i službama nisu poduzele ništa, kaže Ante Popović, vijećnik Splitsko-dalmatinske županije.

Unatoč našim pozivima ravnateljica nije bila dostupna za komentar. Roditelji su angažirali i odvjetnike. Škola mora biti mjesto nulte tolerancije na nasilje, to je ono što traže roditelji djece u Strožancu.


Grmoja traži da se rasvijetli slučaj u školi u Strožancu

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja pozvao je u ponedjeljak mjerodavne na rasvjetljavanje slučaja u osnovnoj školi Strožanac, gdje je prošlog tjedna učenik petog razreda, prema tvrdnjama roditelja, na satu prijetio željeznom šipkom vršnjacima i nastavniku.

"Tražimo da se rasvijetli ovaj slučaj i ispita što se dogodilo, a ja ću se zastupničkim pitanjem obratiti ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu", rekao je Grmoja na konferenciji za novinare ispred škole u Strožancu.

Za vrijeme nastave učenik petog razreda je iz svoje torbe izvadio željeznu šipku dugu 30 centimetara i pitao nastavnika zna li on što je to, na što mu je profesor odgovorio da zna. Nakon toga učenik je izjavio da je on "novi Kosta K." i prišao jednoj djevojčici te rekao "bum", rekla je jedna od roditeljica.

Roditelji su rekli Grmoji da ravnateljica škole Žana Prižmić posjeduje tu šipku u svojoj kancelariji te da je poslije tog incidenta pozvana policija, ali ona nije reagirala.

"Ne mogu znati zašto policija nije reagirala, to bi trebalo pitati glavnog ravnatelja policije i ministra Davora Božinovića. Očito se dogodio propust", kazao je Grmoja.

Na upit kako bismo se kao društvo trebali postaviti u takvim slučajevima, Grmoja je rekao kako "ne bismo tome trebali davati previše prostora, ali trebamo to jasno osuditi".

Poručio je da treba depolitizirati školski sustav, jer školski odbori funkcioniraju kao produžena ruka politike, a učiteljima, nastavnicima i profesorima treba vratiti dostojanstvo i autoritet tako da ih se adekvatno plaća za posao koji rade.

Županijski vijećnik Mosta Ante Popović ustvrdio je da ravnateljica škole Žana Prižmić pokušava zataškati nemili slučaj, jer učiteljici koja je jedina u školi reagirala na vršnjačko naselje želi dati izvanredni otkaz.

Kritizirao je i prosvjetnu inspekciju, za koju je rekao da je "pod palicom HDZ-a".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!