14:29 / 20.09.2018.

Autor: V.K./HRT

Osam godina od propasti Kamenskog

-

-

Foto: - / -

Prije osam godina, pratili smo prosvjed glađu radnica Kamenskog. Tekstilna je tvrtka propala, ali one ne odustaju. Svake se godine sastanu na mjestu nekadašnjih pogona, kako bi upozorile da su prevarene.
Prije točno osam godina, pratili smo prosvjed glađu radnica Kamenskog. Tekstilna je tvrtka u međuvremenu propala, ali one ne odustaju. Svake se godine na dan kad su počele štrajkati sastanu na mjestu nekadašnjih pogona, kako bi upozorile da su prevarene.

Danas je u Studiju 4 o tome govorila predsjednica Udruge Kamensko, Đurđa Grozaj.

Tvrtka Kamensko pravi je primjer privatizacije na hrvatski način. Prije osam godina radnice Kamenskog počele su štrajkati glađu. Plaću nisu dobile mjesecima, iako su cijelo vrijeme uredno radile. Predlagale su stečaj, a direktor restrukturiranje. Uzalud su radnice tražile pomoć od Vlade. Primio ih je i predsjednik Josipović. No osim riječi utjehe, nije bilo konkretne pomoći. Uspjele su se izboriti za stečaj, no još uvijek, u tom se postupku nisu uspjele namiriti. 426 radnica završilo je na ulici.

Kamensko odlazi u povijest - raščišćavanje, rušenje pa gradnja

Radnice tvrde da je tvrtka namjerno uništena zbog atraktivne lokacije na kojoj se nalazila. Kamensko je još jedna u nizu tužnih hrvatskih privatizacijskih priča. Dok ćemo moći hodati i disati, nalazit ćemo se svake godine u našem parku da ukažemo na sramotu koju su nam napravili, govori Grozaj. Obećano je radnicama Kamenskog da će dobiti 15 posto svojih potraživanja, no to se nije dogodilo.

HRT-ove novinarke nosile modnu reviju udruge Kamensko

Plaće smo čekale sedam godina, a osmu smo dobile novac kako se kome koja radnica sviđala. Dobila sam tri i pol tisuća kuna, a trebala sam dobiti sto i nešto tisuća. Kada sam tražila obrazloženje od stečajnog upravitelja, on mi je odgovorio da sam glupa i da ne vidi razlog zašto bi mi obrazlagao bilo što, prisjeća se Grozaj. Mi ne odustajemo od svojih potraživanja i zato smo već osmu godinu tu u parku, kako bi ukazali na nepravdu koja nam je učinjena, ukazuje Grozaj. Čekati plaću osam godina je strašno. Nema većeg poniženja, naglasila je Grozaj.

Radnice Kamenskog osnovale su svoje poduzeće i trenutno u njemu radi 5 stalno zaposlenih radnica i još dvije sa zaposlenjem u Ikei, gdje su im napravljene radionice. Država nam ništa nije pomogla, niti nam je dala ikakve subvencije, napominje Grozaj.

Država je davala velika obećanja , dolazili su radnicama i predsjednik i gradonačelnik. No, od svih obećanja radnice su dobile svega tri šivaće mašine. Bilo je puno obećanja, ali svi dobiju amneziju kada izađu kroz naša vrata, rekla je Grozaj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!