Osam srednjih škola provodi jedinstven prijamni ispit

11.04.2023.

08:39

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Osam srednjih škola koje će ove godine provoditi prijamne, pripremit će jedinstven ispit iz istog predmeta za provjeru znanja za upis u isti obrazovni program te će međusobno priznavati rezultate, potvrdilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Riječ je o dogovoru Ministarstva znanosti i obrazovanja i zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje zahvaljujući kojem učenici više neće morati u više dana polagati isti predmet u nekoliko škola koje provode isti obrazovni program.

Također, neće morati u jednom danu nekoliko puta odlaziti na prijamni ispit iz istog predmeta u različite škole, stoji u odgovoru MZO-a Hini.

Srednje škole koje žele provesti prijamni ispit moraju podnijeti zahtjev MZO-u, a suglasnost Ministarstva ove je godine dobilo osam srednjih škola, sve u Zagrebu, i većinom je riječ o prirodoslovno-matematičkim i općim smjerovima gimnazija.

Ministarstvo je predvidjelo da će se prijamni ispiti u svim školama i u svim vrstama programa obrazovanja provoditi ukupno četiri radna dana u srpnju (provjere znanja u gimnazijama te sposobnosti i darovitosti za pojedine umjetničke i strukovne programe).

No, najveći broj učenika pristupa provjerama znanja u gimnazijskim programima obrazovanja koje provodi osam gimnazija u Zagrebu, stoji u odgovoru MZO-a Hini.

Škole koje su dobile suglasnost Ministarstva za provedbu prijamnih ispita zajednički će sastaviti pitanja, a sukladno Pravilniku učenik može ostvariti najviše deset bodova.

U gimnazijama koje imaju isti smjer i provjeravaju znanje iz istog nastavnog predmeta prijamni ispit pisat će se isti dan u isto vrijeme.

Učenik će pisati prijamni ispit u školi koja mu je prva na popisu prioriteta. Sve druge škole koje je učenik prijavio, a provode prijamni iz istog predmeta za isti smjer, priznavat će rezultate ispita.

Jedinstveni ispit iz matematike za prirodoslovno-matematičku gimnaziju provodit će i međusobno priznavati rezultate Gimnazija Lucijana Vranjanina Zagreb, Deseta (X.) gimnazija "Ivan Supek" Zagreb, Petnaesta (XV.), Prva (I.), Peta (V.) i Treća (III.) gimnazija Zagreb.

Gimnazija Tituša Brezovačkog Zagreb i I. gimnazija provodit će i međusobno priznavati jedinstveni ispit iz matematike i hrvatskoga jezika za opću gimnaziju.

Jedinstveni ispit iz engleskoga jezika za upis u dvojezični program provodit će Prirodoslovna škola "Vladimir Prelog" Zagreb i X. gimnazija "Ivan Supek".

Samostalni ispit iz fizike, kemije i biologije za upis u prirodoslovnu gimnaziju provodit će Prirodoslovna škola "Vladimir Prelog".

Samostalni ispit iz matematike i engleskoga jezika provodit će XV. gimnazija za upis u međunarodni IB (The International Baccalaureate) program za one učenike koji najmanje prethodna tri razreda nisu pohađali IB program.

Iz Ministarstva ističu da će odluka o jedinstvenom prijamnom pozitivno utjecati na smanjivanje stresa i kod učenika i kod roditelja u ionako za njih stresnom razdoblju upisa u srednje škole.

Ta odluka posebno će, dodaju, pozitivno utjecati na učenike koji dolaze na prijamni ispit iz drugih krajeva Hrvatske jer su oni do sada morali boraviti u Zagrebu i po nekoliko dana kako bi pisali prijamni ispit iz istog predmeta u nekoliko gimnazija koje su prijavili, a imaju isti smjer.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!