07:25 / 09.11.2018.

Autor: HRT

Osamdeseta godišnjica Kristalne noći

-

-

Foto: - / -

U noći između 9. i 10. studenoga 1938. i cijeloga sljedećeg dana trgovine Židova uništavane su u cijeloj zemlji, sinagoge paljene, a 30.000 muškaraca uhićeno je i deportirano.
Osamdeseta je godišnjica Kristalne noći, početka progona Židova u Njemačkoj.

U noći između 9. i 10. studenoga 1938. i cijeloga sljedećeg dana trgovine Židova uništavane su u cijeloj zemlji, sinagoge paljene, a 30.000 muškaraca uhićeno je i deportirano.

Pobune u kojima je poginulo 90 ljudi među njemačkom židovskom populacijom slijedile su nakon ubojstva Ernsta vom Ratha, tajnika njemačkog veleposlanstva u Parizu, koje je počinio 17-godišnji student Herschel Grynszpan koji je želio osvetiti svoju obitelj izbačenu iz Njemačke s oko 15.000 drugih Židova.

Te je pobune zapravo organizirao Hitlerov režim.

Prema knjizi istraživačkog novinara Armina Fuhrera, hici koje je Vom Rath zadobio nisu morali biti smrtonosni, ali nacistički čelnici su odlučili da će taj diplomat biti mučenik.

Devedeset posto sam siguran da Herschel Grynszpan nije ubio Vom Ratha. Hitler je odlučio da će pustiti da umre, rekao je Fuhrer, autor knjige Herchel. Hitler je poslao osobnog liječnika Karla Brandta u Pariz kako bi pustio Vom Ratha da umre.

Fuhrer je objasnio da se njegova teza temelji na dokumentima koji su nedavno stavljeni na raspolaganje istražiteljima, dok se povijesna istraživanja temelje na izvorima bliskima nacističkoj vlasti.

Antifašistička liga zajedno sa Židovskom općinom Zagreb (ŽOZ) organizira skup sjećanja na Kristalnu noć. Skup će se održati na Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma. Prigodni program vodit će glumica Anja Matković i glumac Vilim Matula, a održat će se unutar Meštrovićeva paviljona (Klub HDLU- a) a nakon toga bit će prikazan dokumentarni film "Zaboravljeni" / "The Forgotten Ones" izraelske redateljice Nitze Gonen. Film će biti titlovan na hrvatskome i engleskome jeziku. (18,30 sati, Trg žrtava fašizma).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!