23:32 / 26.06.2019.

Autor: HRT

Osijek: Borba s komarcima počela zaprašivanjem iz zraka

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Dva zrakopolova "Air Tractor" poletjela su u srijedu navečer s osječke Zračne luke "Klisa" u zaprašivanje komaraca na tom području, kako bi se tretiranjem iz zraka suzbila njihova najezda.
Dva zrakopolova "Air Tractor" poletjela su u srijedu navečer s osječke Zračne luke "Klisa" u zaprašivanje komaraca na tom području,  kako bi se tretiranjem iz zraka suzbila njihova najezda.

Tretiranje iz zraka počelo je danas na području obližnje općine Bilje, a idućih će se dana nastaviti na ostalim gradskim područjima i usporedno će ga pratiti tretiranje komaraca sa zemlje. S obzirom da na velikom području Osječko-baranjske županije nije pravodobno učinjeno larvicidno tretiranje, kao jedina učinkovita mjera u ovom trenutku preostalo je tretiranje odraslih jedinki komaraca iz zraka, zbog čega su osječki gradski i županijski čelnici od Vlade zatražili financijsku potporu od pet milijuna kuna, koja im je i odobrena.

Uz financijsku potporu Vlade stiglo je i dopuštenje Ministarstva zaštite okoliša i energetike za provedbu adulticidnih tretmana komaraca u rubnim zonama Parka prirode Kopački rit i Posebnog zoološkog rezervata Kopački rit okrenutim prema naseljenim mjestima, kao i rješenje o provedbi adulticidnog tretmana suzbijanja komaraca na području Regionalnog parka Mura Drava u ovoj županiji.

Uoči polijetanja zrakopolova iz osječke Zračne luke župan Ivan Anušić izjavio je medijima kako se u aviotretiranje kreće prema preporukama županijskog Zavoda za javno zdravstvo, tamo gdje je najveća koncentracija komaraca te procjenjuje kako će aviotretiranje trajati između 15 i 20 dana, jer posljednja istraživanja Zavoda za javno zdravstvo pokazuju enormni broj larvi koje su spremne za novu generaciju komaraca u močvarnim područjima.
To su sredstva koje je osigurala Vlada RH i dok se ta sredstva ne iskoriste nećemo stati s aviotretiranjem, a vjerovatno ćemo nastaviti i nakon toga, jer ćemo se pobrinuti i za druga sredstva, a također tražiti od gradova i općina, koji su u tome bili dužni i ranije voditi brigu, da se za to pobrinu, istaknuo je Anušić.

Ocijenio je kako Županija više ne može dopuštati ovogodišnju situaciju i krenut će s novim pravnim okrivom ustanove koja će isključivo voditi brigu o kontroli i borbi protiv komaraca, i od iduće godine morat će se krenuti s konkretnijom i ozbiljnijom borbom protiv komaraca.

Predstavnik županijskog Zavoda za javno zdravstvo Dario Brdarić pojasnio je kako će se provest će se metoda hladnog orošavanja,  pri čemu će se večeras obraditi površina od oko 2.700 hektara, a rezultati učinkovitosti tretmana znat će se prekosutra. Ova metoda je učinkovita i nije prvi put da se provodi na području grada Osijeka,a rezultati učinkovitosti prošlih godina su bili od 75 posto na više, kazao je Brdarić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!