Osijek: Čišćenja korita Drave

27.08.2022.

12:32

Autor: Hina/HRT

Akcija čišćenja Drave

Akcija čišćenja Drave

Foto: HRT / Radio Osijek

Uslijed povijesno niskih vodostaja Drave u Osijeku, "Hrvatske vode" su u subotu, u suradnji s gradskim i županijskim vlastima, organizirale akciju čišćenja riječnog korita u središtu grada.

- Povijesno niski vodostaji iskorišteni su za čišćenje Drave od naplavina i otpada, koji se nakupio proteklih godina, a koji nije bio vidljiv zbog uobičajenih vodostaja, rekao je direktor osječkog vodno-gospodarskog odjela "Hrvatskih voda" Željko Kovačević. 

Prije nekoliko dana zabilježen je povijesni minimum vodostaja Drave od -172 centimetra, čime je za četiri centimetra premašen najniži vodostaj iz 2003. godine.

Takvi se vodostaji, kaže Kovačević, bilježe ne samo posljednjih dana, nego i mjeseci, a takvih trendova ima i posljednjih nekoliko godina, što svjedoči o klimatskim promjenama, zbog kojih se prema Dravi trebamo odnositi na novi način.

Ističe kako su Hrvatske vode, u suradnji sa Županijom i Ministarstvom prometa, pokrenule projekt integralnog upravljanja Dravom, od nultog do 11. kilometra, kojim će se dugoročno riješiti problem pristupa toj rijeci izgradnjom hidrotehničkih građevina, ali i čišćenjem korita, koje bi trebalo postati uobičajeno.

Čišćenje od Zimske luke do željezničkog mosta I osječki gradonačelnik Ivan Radić potvrđuje da je povijesno niski vodostaj otkrio znatne količine otpada, koje su odlučili ukloniti te očistiti Dravu od Zimske luke do željezničkog mosta.

Otpad iz Drave, u skladu s politikom odvojenog prikupljanja otpada, također će biti razvrstan i odvojen, kaže Radić i navodi da u čišćenju sudjeluju grad Osijek, gradska tvrtka Unikom, Osječko-baranjska županija i Hrvatske vode.

Osječko-baranjski dožupan Mato Lukić ocijenio je kako klimatske promjene očito ostavljaju posljedice te da je ovo ljeto je pravi pokazatelj da se s tim treba boriti.

Županija je u procesu izgradnje 16 sustava za navodnjavanje, jer se mora pomoći i poljoprivrednicima, s obzirom na sušu i posljedice klimatskih promjena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!