Osijek dobio sedam novih autobusa

21.09.2022.

14:13

Autor: Hina/E.P.C.

Osijek dobio nove autobuse

Osijek dobio nove autobuse

Foto: HRT / HTV

U Osijek je stiglo sedam novih niskopodnih autobusa, vrijednih gotovo 17 milijuna kuna, a uskoro stiže još šest autobusa. Tako će se obnoviti vozni park osječkog Gradskog prijevoza putnika, koji je u prosjeku star 10 godina. Osim što se modernizira gradski prijevoz, obnavlja se i 9,5 kilometara tramvajske infrastrukture. 

- Uskoro će u Osijek stići još šest novih autobusa, tako da će cijela investicija za 13 vozila iznositi 32 milijuna kuna, najavio je osječki gradonačelnik Ivan Radić, dodajući kako je 82% financirano iz Kohezijskog fonda Europske unije, a ostalih 18% financirao je osječki GPP.


Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković podsjetio je da se u devet hrvatskih gradova europskim novcem financira nabava novih autobusa vrijednih 70 milijuna eura.


-To je zaista veliki investicijski ciklus u poboljšanje javnoga gradskog prijevoza, rekao je Butković. 


Dodao je da se financiranjem takvih projekata otvorila mogućnost da Osijek zaista postane metropola, jer svaki grad koji nema dobro razvijenu i obnovljenu prometnu infrastrukturu i ne omogućuje kvalitetan život svojim građanima.


Butković je rekao kako, osim tih autobusa, kojih će biti 25, ide i projekt obnove tramvajske infrastrukture, vrijedan 270 milijuna kuna, zatim obnova željezničkog kolodvora u Osijeku i izgradnja podvožnjaka na Ulici Leopolda Mandića koji bi trebao rasteretiti cestovni ulaz u Osijek.


- Sredstvima iz Nacionalnog programa otpornosti i oporavka (NPOO) Zagrebu i Osijeku omogućena je nabava novih tramvaja, 100 posto financiranih iz EU projekta, rekao je Butković, napominjući da je za Osijek osigurano 10 novih tramvaja.


Smatra da je rijetko koji grad u Hrvatskoj uspio sve to vezano uz promet uključiti u investicijski ciklus u relativno kratkom vremenu. 


- Kada tome dodamo i dovršetak 5C koridora i obnove svih cesta koje se rade, možemo biti svi ponosni, istaknuo je ministar Butković.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić podsjetio je kako GPP trenutačno ima 32 autobusa prosječne starosti 10 godina, koji su neprekidno u pogonu jer se trenutačno u Osijeku obnavlja tramvajska infrastruktura.

- Ovih 13 novih modernih autobusa idu na gorivo euro 6, što predstavlja znatno smanjenje zagađenja okoliša, a pridonijet će udobnosti i sigurnosti vožnje putnika, istaknuo je Radić. 


Napomenuo je da je sve to dio velike modernizacije tramvajske infrastrukture u dužini od 9,5 kilometara s 23 nove postaje za niskopodne tramvaje koji će biti prilagođeni osobama s invaliditetom.


Prema riječima osječko-baranjskog župana Ivana Anušića, Osijek se razvija u zacrtanom smjeru kojim će postati centar istoka Hrvatske sa svim ovlastima, obvezama i dužnostima koje jedno takvo središte mora imati.


- Centar gospodarstva, prometa, kulture, sporta i politike je Osijek s novim smjerom i novim projektima, poručio je Anušić.


Na kraju je potpredsjednik Vlade i ministar Butković u pratnji svojih domaćina novim autobusima obišao sva infrastrukturna gradilišta na području grada Osijeka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!