Osijek: Grad sufinancira potpomognutu oplodnju

18.03.2021.

17:06

Autor: Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Potpomognuta oplodnja

Potpomognuta oplodnja

Foto: Marija Matoš/Regionalni dnevnik / HRT

Troškove medicinski potpomognute oplodnje u osječkom KBC-u ili za to ovlaštenoj privatnoj klinici na području Osijeka grad će sufinancirati sa 60%, odnosno najviše 9000 kuna. Postupke u drugim hrvatskim gradovima ili inozemstvu pomoći će s 50 posto, odnosno najviše 7 i pol tisuća kuna. 

- Riječ je o troškovima koje ćemo sufinancirati za liječenje troškova pregleda, lijekova, uglavnom su to hormonske stimulacije i trošak samog postupka oplodnje, rekla je Žana Gamoš, zamjenica gradonačelnika Osijeka.

U tim postupcima Zavod za humanu reprodukciju i medicinski potpomognutu oplodnju KBC-a Osijek može se pohvaliti odličnim rezultatima.   

- Sigurno nam je uspješnost po svježem embriotransferu31%, a po odmrznutom embriotransferu 50%. To znači da smo čak za nijansu bolji od hrvatskog prosjeka, govori prof. dr. sc. Siniša Šijanović, dr. Med., voditelj Zavoda za humanu reprodukciju i MPO KBC-a Osijek.

- Unazad 5 godina intenzivno radimo na poboljšanju naših rezultata u smislu organizacije, edukacije našeg ljudstva, a isto tako i u opremanju da bi naša uspješnost, a i naši rezultati bili što bolji, naglašava dr. sc. Andrijana Muller, doc., dr. Med.,predstojnica Klinike za ginekologiju i opstetriciju KBC-a Osijek.

Ovakva potpora grada iznimno je važna, istaknuo je poznati osječki ginekolog. 

- Zaista zahtijeva puno truda, emocija, jednostavno troši ljude na svakom planu i zato im treba pomoć i psihološka i financijska pomoć, naglasio je dr. sc. Siniša Matković, dr. Med., predstavnik privatne ginekološke ordinacije iz Osijeka.

Potporu parovi mogu ostvariti za najviše dva pokušaja medicinski potpomognute oplodnje u tekućoj godini. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!