13:12 / 20.04.2020.

Autor: I.Z./Hina

Osijek: Medicinski djelatnik obolio od COVIDA-19, epidemija pod nadzorom

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL, arhiva

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL, arhiva

Foto: - / PIXSELL

Načenik Stožera dožupan Goran Ivanović rekao je da je u posljednja 24 sata testirano 78 uzoraka iz ove Županije, od kojih je samo jedan bio pozitivan.
U Osječko-baranjskoj županiji od Covida-19 obolio je medicinski djelatnik koji je bio u samoizolaciji, pa je u županiji do sada ukupno 110 oboljelih, a epidemija je i dalje pod nadzorom, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

Načenik Stožera dožupan Goran Ivanović rekao je na konferenciji za novinare da je u posljednja 24 sata testirano 78 uzoraka iz ove Županije, od kojih je samo jedan bio pozitivan, a  još je jedna osoba izliječena od korona virusa, ukupno 27.

U osječkom KBC-u trenutno je hospitalizirano 18 pacijenata, a dva pacijenta su skinuta s respiratora, i bit će premješteni na drugi Odjel, pa u toj ustanovi trenutno nema oboljelih na respiratoru.

Pet djelatnika osječkog KBC-a pozitivno je na Covid 19, a samo jedan djelatnik je u samoizolaciji.

- U našičkoj Općoj bolnici nema hospitaliziranih na liječenju od koronavirusa, a jedna je osoba na kućnom liječenju, rekao je dožupan Ivanović.

U samoizolaciji je trenutno 135 osoba, što je 13 manje nego jučer, a policija jučer nije evidentirala nijedan slučaj kršenja samoizolacije.

Ukidanje e-Propusnica u županiji rezultat pridržavanja propisanih mjera
U Osječko-baranjskoj županiji od danas su ukinute e-Propusnice za kretanje unutar županije.

Župan Ivan Anušić izvijestio je kako su Nacionalnom stožeru CZ uputili inicijativu za otvaranje pekarnica od pet ili šest ili ujutro, s obzirom da u ranim jutarnjim satima ostvaruju najveći dio prometa.

Najavio je da će Nacionalnom stožeru CZ danas također uputiti inicijativu za otvaranje trgovina s bijelom tehnikom, dječjom opremom, odjećom, obućom, i tehničkom opremom što se, po savjetu epidemiologa, pod određenim uvjetima, može držati pod kontrolom.

- Dovršili smo projekt uvođenja kisika za rad respiratora u općoj bolnici Našice, vrijedan 2,5 milijuna kuna, koji će se financirati iz decentraliziranih županijskih sredstava, kako bi u slučaju povećanih potreba za korištenjem respiratora, pacijenti imali bolje uvjete i dostupniju zaštitu, istaknuo je Anušić.

Komentirajući uvođenje kretanja unutar Županije bez e-Propusnica Anušić je ocijenio da je to rezultat  pridržavanja propisanih mjera, uslijed kojih posljednjih desetak dana Županija dnevno ima jednog ili niti jednog oboljelog.

- To je dobar rezultat, koji govori da je epidemija stavljena poid kontrolu, ali to ne znači da je stvar gotova. Jedna pogrešna situacija ili pogrešno  okupljanje ili žarište može ponovno rasplamsati epidemiju, i za posljedicu imati ponovno uvođenje restriktivnih mjera, ili još puno strožijih, poput uvođenja karantene,poručio je župan Anušić.

Na upit do kada će ostati kreveti postavljeni u sportskoj dvorani Gradski vrt, Anušić je kazao kako je "dvorana angažirana preventivno, u slučaju potrebe, koje za sada nema", ali će kreveti tamo ostati, sve dok se epidemija ne okonča.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!